LED-valgustite kasutamine aitaks säästa triljoneid

22. detsember 2008, 14:12

Uued valgustussüsteemid võiksid aidata
hoida kokku triljoneid dollareid ning samal ajal hoida kokku ka tohutu hulga
energiat, mis praegu kulub kodude ja töökohtade valgustamisele ja lambipirnide
poolt soojendamisele, ennustasid kaks USA Rensselaeri polütehnilise instituudi
teadlast uues uurimuses.

Uus põlvkond valgusteid LED-valgusteid, mis põhinevad valgust kiirgavatel dioodidel, vahetavad lähiaastatel välja harilikud hõõgpirnid. Lisaks keskkonnasäästlikkusele ja majanduslikule kokkuhoiule võimaldab see tehnoloogia edasiarendusi ka paljudes erinevates valdkondades, näiteks tervishoius, transpordisüsteemides ning arvutites, kirjutas Physorg.

"LED on fotoonika jaoks sama oluline edusamm kui transistor oli elektroonikale. See tehnoloogia võib radikaalselt muuta kogu valguse kasutamise maailma,” kirjutavad uurimuse autorid Fred Schubert ja Jong Kyu Kim.

Teadlased saavad kontrollida iga LED-ide poolt toodetud valguse aspekti, mis võimaldab valgusallikaid optimaalselt kasutada pea igas olukorras. LED-id vajavad 20 korda vähem energiat kui tavalised lambipirnid ning viis korda vähem energiat kui säästupirnid.

Kui kõik maailma lambipirnid asendataks LED-lampidega kümne aasta jooksul, oleks sellest saadav kasu Schuberti ja Kimi hinnangul järgmine:

Kokku hoitaks 1,9 × 1020 džauli energiat
Kokku hoitaks 20 triljonit krooni
Süsinikdioksiidi emissioon väheneks 10,68 miljardi tonni võrra
Naftat kuluks 962 miljonit barrelit vähem
Üle kogu maailma kaoks vajadus 280 elektrijaama järele

Schubert ja Kim rõhutavad, et kuigi LED-tehnoloogia on väga paljulubav juba ainuüksi valgustusseadmetes, ei tohiks seda võtta kui lihtsalt hõõglampide asendajat. See võimaldab teadlastel välja töötada ka uusi tehnoloogilisi saavutusi, mida praegu isegi ette kujutada ei osata.

"Kui LED-tehnoloogiat laialdaselt kasutataks, saaks reostust suurtes kogustes vähendada, raha kokku hoida ning fotoonikaseadmetele uusi senitundmatuid rakendusi leida. Nii võiks fotoonikast saada lahendus paljudele inimkonda rõhuvatele probleemidele,” kirjutavad teadlased. "Kui vaadata lihtsast hõõglampide asendamisest kaugemale, avaneb terve uus peatükk fotoonika ajaloos: valgusallikad, mis on kontrollitavad, arukad, häälestatavad ning suhtlemisvõimelised.”

Võimalikud rakendused oleksid kiire bioloogiline rakkude tuvastamine, interaktiivsed maanteed, taimede kasvu kiirendamine valgusega ning parem tugi inimese ööpäevastele rütmidele, mis vähendaks sõltuvust unerohtudest ning kindlat tüüpi kasvajate tekke tõenäosust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2009, 18:52

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing