22. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Tahtmatut haiget tegemist on kannatanul palju kergem taluda

Kui jalgpalluri niidab kogemata maha meeskonnakaaslane, siis saab ta tõenäoliselt küll natuke haiget, kuid teadmine, et see polnud tahtlik, aitab kiirelt kosuda.

Kui samaga saab hakkama aga vastasmängija, on valutunne märksa intensiivsem.

Sellisele järelduseni jõudsid teadlased, kes uurisid valutunde intensiivsust sõltuvalt sellest, kas valu tekitati kannatanule tema arvates tahtlikult või kogemata.

Kurt Gray ja Daniel Wegner Harvardi ülikoolist viisid läbi katseid 43 üliõpilasest vabatahtlikuga. Iga vabatahtlik osales katses koos partneriga, kes oli katsealuse teadmata projektis osaline. Katsealuste randmete külge oli kinnitatud seade, millega sai neile anda valu tekitava elektrilöögi. Valu tugevust paluti hinnata skaalal ühest seitsmeni. Esimesele katsealuste grupile jäeti mulje, et nende partner saatis elektrilöögi teele iga kord, kui selleks võimalus avanes, teisele grupile aga kinnitati, et nende partner pole löökide eest kuidagi vastutav.

Tulemused kinnitavad selgelt, et katsealused tundsid valu palju tugevamini, kui seda tehti neile nende arvates meelega. Seitsme palli skaalal andsid nad valutundele hindeks keskmiselt 5,64. Kui aga partner neile valu ei tekitanud, hindasid nad sama tugevusega elektrilöögi tekitanud valuaistingut vaid hindega 2,17.

Katsealused muutusid iga korraga valule tundetumaks, kuid seda ainult sel juhul, kui partner neile meelega valu ei põhjustanud. Vastupidisel juhul aga valutunde talumine kergemaks ei muutunud. „See võib selgitada, miks on piinamist niivõrd raske taluda, sest kannatanud teavad väga hästi, et valu põhjustatakse neile meelega,“ kirjutasid teadlased ajakirjas Psychological Science.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt