Pimedal mehel avastati alateadlik nägemistaju

29. detsember 2008, 19:23

Burundist pärit pimedal mehel leiti võime
kasutada alateadvuse kaudu opereerivat, niinimetatud pimenägemismeelt ruumis
liikumiseks.

1973. aastal kirjeldasid kolm teadlast – Richard Held, Ernst Pöppel ja Douglas Frost - esmakordselt veidrat tajunähtust, mida kutsutakse pimenägemiseks. Pimenägija tajub end täielikult pimedana ehk tema teadvusesse ei jõua ümbritseva keskkonna kohta mingit visuaalset informatsiooni. Ometi suudab ta adekvaatselt reageerida teatud visuaalsetele stiimulitele, näiteks õigesti tajuda objektide kuju, või paigutust ruumis, vahendas Eesti Geenikeskus Nature't.

Pimenägemine võib esineda vaid tsentraalse ehk ajukahjustuse tõttu tekkinud pimeduse korral, silmad ja nägemisnärv peavad olema korras.

Varasemates uuringutes on kirjeldatud osalisi pimenägijaid, kellel nägemiskaotus piirdus ühe silma või teatud nägemisvälja osaga.

Nüüd on leitud täielik pimenägija: 56-aastane arst Burundist, kes jäi mõned aastad tagasi pimedaks insuldi tagajärjel, mis hävitas täielikult nägemise eest vastutava ajukoore osa. Aastal 2004 ilmus ajakirjas Nature Neuroscience uurimus, milles kirjeldati selle mehe – üldsusele tuntud kui patsient TN – võimet tuvastada pildimaterjalis kätketud emotsioone. TN arvas sageli õigesti, kas näidatud nägu oli õnnelik, neutraalne või hirmunud, ent ei suutnud vahet teha mustal ruudul ja ringil. Kogu üritust käsitles TN täieliku mõistatusmänguna, kuna tema teadvuses mingisugust pilti ei moodustunud.

TNi aju tööd emotsioonide pimenägemisel analüüsiti tuumaresonantskuvamisega (fMRI), mis tuvastas aktiivsuse parema ajupoolkera mandelkehas ehk amügdalas. Amügdala on väga oluline emotsioonidega seotud informatsiooni töötlemisel ning aktiveerub iseäranis tugevalt hirmu tajumisel. Ka TN oskas kõige paremini ära tunda hirmu ja agressiivsust väljendavaid nägusid.

Värske uurimus ajakirjas Current Biology toob täiendust TNi hämmastavatele võimetele – nimelt suudab mees pimenägemist kasutada ka ruumitajuks, navigeerudes osavalt mööda tema teele asetatud takistustest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. January 2009, 11:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing