5 vana aasta õppetundi

30. detsember 2008, 11:16

Financial Times on välja toonud 5
õppetundi, mida möödunud aasta meile pakkus ning mida edaspidi arvestada
võiks.

Nr 1.

Meeldib see või mitte, aga me kõik oleme seotud. Pole lahkulööjaid ega teisi haaranud valust puutumata jääjaid, kuigi esialgu nõnda arvati. Kui langus USAsse tõsisemalt jõudis, oli mitmeid, kes pidasid Euroopat mingil põhjusel eraldiseisvaks ning USA mõjudele immuunseks, kirjutab FT.

Nagu näha, oli reaalsus mõnevõrra teistsugune ning uude aastasse astub terve maailm majanduslanguste ja krediidimuredega, mistõttu võib järeldada, et kui me koos ujume, siis ilmselt vajume ka põhja kõik koos.

Nr 2.

USA tarbija on vaatamata kõigele siiski ratsionaalne. Just seda rahvust on tarbimise kohapealt varem peetud hävimatumaiks massiks maamunal, sest arvukate majapidamiste elustandard on ületanud suurel määral tegelikke võimalusi. Seda valdavalt krediitkaarte piinates ja laenukoormaid võttes.

Praegu tundub aina enam, et mingi ratsionaalsus on ka selles tarbijas ning olude halvenedes on nad kulutusi tagasi tõmmanud ning keskenduvad pigem kohustuste tagasimaksmisele.

Nr 3.

Dollar polegi nii nõrk, kui arvatud. Oli piisavalt neid, kes püüdsid pigem end eurole ümber orienteerida ning dollarist eemale hoida, kirjutab FT. Siiski on üle-mere-riigi raha sel aastal näiteks naela ja euro vastu ka tugevnenud, mis näitab valuuta tegelikku staatust maailma teiste rahade keskel.

Nr 4.

Valitsuse roll aina kasvab. Valitsused päästavad praegu oma suurimaid ettevõtteid ja panku ning ka omanikustaatuse mõistes kasvatavad seeläbi osalusi. Dereguleerimine ja vabad turud on liikumas suurema reguleerituse ja kontrolli alla, sest liigne vabadus on end viimasel aastal tõestanud pigem hävitaja kui loojana.

Siiski on valitsuste liiga suur sekkumine äride kujunemisele mõnevõrra takistav ning kasvatab ka sellekohaseid kulusid.

Nr 5.

Usaldus on habras. Seda on raske teenida ja väga lihtne kaotada. Usaldamatus on globaalse finantssüsteemi ja majanduse põlvili surunud ning krediiti kiiresti jäätanud. Enne usalduse taastamist ei saa päris kindlasti loota ka üleilmse majandusolukorra paranemisele või finantsvaldkonna uuele õitsengule.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. December 2008, 11:16
Otsi:

Ava täpsem otsing