Mida aripaev.ee lugejad arvasid lõppenud aastast?

01. jaanuar 2009, 17:40

Kui ligi pooled aripaev.ee küsitlusele
vastanuist pidasid 2008. aastat keeruliseks, siis teised arvasid risti
vastupidi, nimetades aastat enneolematult heaks. Rohkem kui
pooltel sujus kõik plaanide kohaselt või vaid väikeste viperustega.

2700 inimesest kulges aasta nagu õlitatult 21 protsendil. 34 protsenti arvas, et elab väikesed viltuminekud üle. Pisut rohkem kui viiendikul, 22 protsendil, läks hullemini kui nad oleks osanud eales arvata. Täpselt viiendik valis aga vastusevariandi, et neil oleks võinud veelgi halvemini minna kui tegelikult läks.

Tulemäng Tulemäng

"See oli väga raske aasta, aga samas ka õpetlik. See, mis meid ei tapa, teeb meid tugevamaks. Olen elus ja loodan tulevase aasta peale," kirjutas üks lugeja küsitluse kommentaariks.

"Aasta 2008 polnud kindlasti see, mida ma ootasin. Sain teatavaid uusi kogemusi, kuid üldpilt on kehv," rääkis tema saatusekaaslane.

"Pangad lasid minu säästud ja pensioniraha suuresti lendu. Usaldus nende vastu on nullis, aga olen sunnitud nende pantvang edasi olema. Aktsiatega on hull lugu," nurises keegi samas.

Vitsad tuli vastu võtta

"Keeruline ja raske aasta on olnud, eelkõige sellepärast et vajalike otsustega sai natuke venitatud," kommenteeris otsustaja. "Tuleb vitsad vastu võtta. Negatiivsest poolest tuleb õppida, kogemuste pagas kasvas ja kasvab ka uuel aastal. Sai alustatud täiesti uudse projekti ja väärt tegijatega, uus aasta saab kindlasti olema parem. Ärge kaotage usku, kuid olge ratsionaalsed ning kreatiivsed!"

"Ka halb kogemus on kogemus, kuid poolel teel hobuseid ei vahetata," lohutas samas inimene, kes ise pidas oma aastat igati edukaks.

Küsitluse kommentaariumis iseloomustati 2008. aastat mitmeid kordi kui enneolematult head: "See aasta on möödunud palju paremini kui oleks aasta alguses osanud oodata. Eks näis, mis tulevik toob."

"Aasta oli super! Kõik alustatud projektid olid vägagi paljulubavad," leidis teine kommenteerija. "Minu jaoks parim aasta," lisas kolmas. "Tegelikult läks mu aasta oluliselt paremini, kui oleksin osanud oodatagi. Viimase paari aasta suurim unistus täitus," märkis neljas.

Kiidusõnu jätkus rohkematelgi. Kommenteerija Sirli rõõmustas: "See aasta oli mu elu üks parimaid aastaid. Väga palju asju läks korda."

Järjekindlus viis sihile

"Ei plaaninudki eriti midagi, aga läks täitsa kenasti," lisas anonüümne sõnavõtja. "Selle sajandi parim aasta, eriti detsember. Eelmise sajandi ponnistused hakkavad eriti nüüd vilja kandma," rääkis end Sassiks nimetanud mees.

"Läks paremini kui oskasin oodata, koondati, kuid sain head koondamisrahad, siis oli pikk suvepuhkus ja sügisel leidsin endisest hulga parema töökoha. Hea aasta oli!" rõõmustas IT-spetsialist, kes majandussurutise ohvri staatusest välja rabeles.

Ääremaa elanik täiendas teda: "Kui viimase nädala üle elan, peab ütlema, et nii palju head küll ei osanud oodata."

"See oli päris hea aasta mulle ja mu perele. Kui kõigil teistel olid eelnevad aastad suurepärased, siis vaevlesime meie suurtes probleemides nagu tervis, suhted, rahulolu ja raha. Nüüd on meil parem kui varem. See paneb uskuma, et ikka üles-alla käivad kõik teed ja ka see, mis praegu maailmas toimub, läheb üle," süstis pessimistidesse usku inimene, kelle elu on kulgenud majanduse üldise käekäiguga vastupidises rütmis.

Raha kulus perele ja kulla ostuks

"Investeeritud sai suhtesse, lastesse ja aurumisse (kulda - toim)," paljastas keegi mustadeks päevadeks ka eurosid kõrvale pannud lugeja toimunut ning lisas, "suur lama-jama tuleb hoopis 2009."

"Väga palju kasulikku sai tehtud sel aastal. Mõnda asja ei vii jalgelt ka kriis ja mõnda kaupa on ikka vaja. Viljad ei jõudnud veel pärale sel aastal, aga küll nad tulevad nii kahe-kolme aasta jooksul," hoiatas tema mõttekaaslane.

"Aasta oli parem ja stabiilsem kui iial enne! See, et aktsiaturgudel oma suure osa selle aasta säästudest kaotasin, et aja mind väga närvi, sest elu on ees ja jõuan uuesti raha koguma hakata. Kõige rohkem olen siiski rahul sellega, et inimesed saavad reisida ja toiduained poes odavamaks lähevad. Elu on nautimiseks!" ei heitnud säästud kaotanud noor samas meelt.

"Palju tööd, uued mõtted ja perspektiivid – alustan 2009. aastat paremini ettevalmistatuna kui alustasin 2008. aastat. Uus aasta tõotab tulla mitte just lihtne, kuid põnev ja õpetlik. Värskeid mõtteid, selgeid eesmärke, edu ja jõudu kõigile!" lõpetas viimane kommenteerija uue aasta künnisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. January 2009, 18:11
Otsi:

Ava täpsem otsing