Juhtmeta elekter saadab kaablid prügikasti

05. jaanuar 2009, 13:41

Unustage mobiiliakud, laadijad ja sassis
juhtmepuntrad. Teie telefonid, iPodid ja sülearvutid hoolitsevad edaspidi ise
selle eest, et nende aku oleks täis. Just sellist tulevikku lubatakse Las
Vegases toimuval rahvusvahelisel tarbeelektroonika näitusel.

Juhtmeta elektrile on pakutud nimeks witricity (wireless + electricity) ning usutakse, et see tehnoloogia toob juba lähiajal kaasa suure muutuse, mis kordab juhtmeta interneti edu, kirjutas The Guardian.

„Tulevikus võid osta töölaua, mis laadib kõiki sellele asetatud elektroonilisi seadmeid. Nii ei ole edaspidi vaja muretseda arvuti või mobiiltelefoni aku pärast,“ ütles veebilehe electricpig.co.uk toimetaja James Holland. „Kui ruum, kuhu sisened, on varustatud juhtmeta elektriga, siis hakkab su mobiiltelefon ennast automaatselt laadima, ilma et sa ise selle pärast muret tundma peaksid,“ lisas ta.

Ettevõtte PowerBeam loodud süsteem muudab elektrienergia nähtamatuks laserkiireks, mis saadab energia soojusena vastuvõtva seadmeni. PowerBeam demonstreeris seda Las Vegases päikesepaneeli abiga, mis laserkiire energia tagasi elektrienergiaks muundas.

Hetkel suudavad nad saata kümne meetri kaugusel asuva päikesepaneelini 1,5-vatise võimsusega kiire. Sellest piisab, et anda energiat väiksele LED-lambile, kuid sülearvuti jaoks on seda vähe. „Võimsuse suurendamine pole siiski kuigi suur probleem,“ ütles PowerBeami kaasasutaja David Graham.

PowerBeami laserid ei kujuta nende loojate sõnul inimeste tervisele ohtu. Kui keegi kõnnib läbi laserkiire, siis selle väljasaatmine katkestatakse automaatselt tuhandiksekundi jooksul ning taastatakse niipea, kui tee on jälle vaba.

Muret on tuntud ka juhtmeta elektri võimaliku vähki tekitava mõju pärast, kuid need mured on ilmselt alusetud, sest energiat saadetakse ainult selliste seadmeteni, mis seda vajavad ja vastu võtta suudavad. Seega mitte inimesteni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. March 2009, 11:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing