Tere piimatööstus on jäänud tootjatele piimaraha võlgu

Katre Pilvinski 06. jaanuar 2009, 00:00

Eestimaa Piimatootjate Ühistu (EPÜ) tegevdirektor Vassili Padumäe kinnitas Tere võlga EPÜ-le. "Jah, Terel on summa üle tähtaja maksmata, kuid veel vana aasta sees tegime graafiku, millal võlg likvideeritakse," lisas ta.

"Müüme Terele iga nädal ligikaudu 1,5 kuni 2 miljoni krooni eest ehk 6-7 miljoni eest kuus. Kolme nädala raha on üle tähtaja läinud, võlg on 4-5 miljonit krooni," ütles Padumäe. "Nad on võlgu ka teistele, me pole erand. Oleme suhteliselt vanad koostööpartnerid ning inkassosse pole me pöördunud. Seda hirmu pole, et nad maksmata jäävad."

"Nii nagu riigis tervikuna, on ka jagunemine meie ettevõttes, kus ca 40 protsenti varutavast piimast läheb valdavalt eksporttoodete - pulber ja või - alla," sõnas Tere juhatuse esimees Ülo Kivine. "Eelmise aasta teises pooles alanud nõudluse langus maailmaturul on jõudnud sinnani, kus kaup koguneb lattu ja selle realiseerimine on keeruline. Kindlasti on võimendanud olukorda ka iga-aastane jõulueelne ja -järgne ekspordituru vaikus."

"Oleme andnud olukorrast ülevaate ka meie koostööpartneritele-piimatootjatele ja nad on meid mõistnud, sest mis on teine võimalus, kas loobuda 40 protsendi piima kokkuostust?" küsis Kivine.

Tere maksab tootjaile võlgnevuse eest viivist, kuna see on lepingus kirjas.

"Me oleme omakorda tootjatele võlgu ja oleme ühistuna võtnud pangast arvelduskrediiti, et olukorda leevendada," nentis Padumäe. Tegevdirektori sõnul ongi ühistu natuke paindlikum, sest saab tootjatega läbi rääkida. Kellelt pank raha nõuab, neid püütakse aidata, ning kelle kohustused kannatavad veel oodata, jäetakse ootele, lisas ta.

Padumäe ei oska prognoosida, kas maksegraafikute kasutamine jätkub. "Tean, et Tere on väiketootjatele väiksemad summad kiiremini ära maksnud. Loodame, et maksegraafik peab vett," sõnas ta.

Eesti Piimatootjate Ühistu esindaja Märt Riisenberg kinnitas, et ASil Tere on mõningaid probleeme ka piimatootjate ühistuga. "Ma ei saa Tere eest rääkida, millest võlgnevus tekkinud on, kuid saan ainult kinnitada, et see nii on," märkis Riisenberg.

"Oleme teinud koostööd pikki aastaid - kuni viimase ajani on Tere olnud enam-vähem viisakas klient. Kuid 2008. aasta teisest poolest on nendega probleeme tekkinud," tunnistas Riisenberg.

Trigon Agrile kuuluval Trigon Farmingul on samuti Terega probleeme. Trigon Agri juhatuse liige Margus Lutsoja sõnul on neil üleval üks vanem asi. "Praegu me enam ei tarni Terele piima," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:53
Otsi:

Ava täpsem otsing