Kartellileppest teataja võib tulevikus kuriteost terve nahaga pääseda

06. jaanuar 2009, 08:00

Reeturi palk on surm. Uus seadus ütleb aga,
et kes esimesena kaebama läheb, see pääseb kuriteost karistuseta. Seda juhul,
kui tegu on konkurentsireegleid rikkuva kartellileppega.

Justiitsministeerium tutvustab täna ajakirjanikele leebusprogrammi – eelnõu ehk seadust, millega salajasest kartellileppest esimesena võimudele teatanud ettevõte pääseb vastu shy;tasuks karistusest, kirjutab Postimees.ee.

Konkurentsiamet loodab, et see eelnõu aitab päevavalgele tirida kümnete kaupa ettevõtete salaleppeid. Viimastel aastatel Eestis kartelle avastatud pole, praegu on pooleli siiski kuus kriminaalasja, mis võivad kohtusse jõuda kartellisüüdistusega.

"Kartell on üks kõige paremini varjatud kuriteoliik," märkis konkurentsiameti järelevalveosakonna juhataja Juhan Põldroos. «Maailmapraktikas on leebusprogramm peamine vahend kartellide vahele võtmiseks. Advokaatidelt saadud tagasiside põhjal oleme mõistnud, et ka Eestis on huvi sellise asja vastu olemas.»

Ehk teisisõnu, eelnõu jõustumise esimesel päeval peaks konkurentsiameti ukse taga olema pikk järjekord firmajuhtidest, kes tahavad kartellileppest teatada. Nii on see läinud teistes Euroopa riikides, miks peakski Eestis olema teisiti.

Konkurentsiõigusele pühendunud advokaat Kaja Leigeri sõnul pääseb leebusprogrammi kaitse alla, täites kindlaid tingimusi euroliidu tavade järgi. Karistusest pääseb kartellist esimesena teataja, kes ei tohi olla kartelli algataja ja ta peab tegema uurimisorganitega omakasupüüdmatut koostööd.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2009, 08:00
Otsi:

Ava täpsem otsing