Taiwani lähedalt merest leiti hiiglaslik basaltmüür

06. jaanuar 2009, 12:40

Sukelduja leidis Taiwani väinast
hiiglasliku müüri meenutava kivimformatsiooni, mis sarnaneb linnamüüriga.

Müür on 200 meetri pikkune ning kümne meetri kõrgune ning näeb välja, nagu oleks merepõhja rammitud tihedalt üksteise kõrvale tuhandeid kivisambaid. Müür asub Penghu saarestiku lähedal 40 kilomeetri kaugusel Taiwani saarest, ütles müüri leidja professor Jeng Ming-hsiou Taipeis asuvast ülikoolist Academia Sinica, kirjutas Reuters.

“See oli täiesti ootamatu,” ütles Jeng, kes uuris merepõhjas hoopis selle bioloogilist mitmekesisust.

Tegelikult ei ole siiski tegemist arheoloogilise leiuga ega Atlantise Aasia analoogiga. Sarnaseid basaldist moodustunud formatsioone on maismaal teada paljudes kohtades. Tuntuim neist asub Põhja-Iirimaal ning kannab nime Giant’s Causeway.

Basalt voolab vedela laavana maapinnale ning hakkab jahtuma, tõmbudes selle käigus kokku. Seetõttu tekivadki sambalaadsed eraldised, mida võib esialgu isegi inimese kätetööks pidada. Omapärane on aga asjaolu, et sammasbasalt paikneb merepõhjas, sest tavaliselt moodustuvad merepõhjas pigem padjalaadse kujuga basaldikogumid.

“Taiwani väina sammasbasalt tekkis tõenäoliselt 1800 aasta eest toimunud vulkaanipurske käigus,” ütles Jeng.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2009, 13:05
Otsi:

Ava täpsem otsing