Börsil läks rabamiseks

Tõnis Oja 07. jaanuar 2009, 00:00

Uus aasta on Tallinna börsil alanud üsna tormiliselt, aktsiate hinnad on kolme esimese kauplemispäevaga kerkinud pea kümnendiku võrra.

Kümne enamkaubeldava aktsia hinnaliikumist kajastav Äripäeva indeks on kolme päevaga kerkinud 8,6 protsenti. Eelneval kahel aastal on sama suur olnud vaid ühel korral terve kuu tõus, 2007. aasta jaanuaris, mis oli eelmise börsitõusu lõpp.

Samas ei maksa nende päevade hinnatõusust väga leili minna ja kaugeleulatuvaid järeldusi teha. Ehkki käibed on mõnevõrra suuremad kui eelmise aasta lõpus, pole nad nii suured, et võiks järeldada välisfondide või isegi kodumaiste fondide ostuhuvi.

Pigem on tegemist kohalike aktiivsete investorite spekulatiivse huviga. Kuna aga likviidsus on Tallinna börsil pehmelt öeldes väiksevõitu, on ka aktsiahindade liikumised protsentides muljetavaldavad.

Üsna kujukas näide on ka eilne päev, mil suurimaks tõusjaks osutus Tallinna Kaubamaja aktsia, mille hind hüppas 12,25 protsenti, 35,83 kroonile. Käive oli aktsial aga üsna tagasihoidlik. Suurima käibega väärtpaber oli juba mitmendat päeva Tallinki aktsia (eile koguni 21 miljonit krooni), aga selle hind pole mitmel päeval muutunud.

Võib öelda, et Tallink on ainus aktsia Tallinna börsil, millel on olemas mingisugune likviidsus. Kahjuks ei saa seda öelda isegi Eesti Telekomi aktsia kohta, mille hind kerkis eile 4,3 protsenti ja käive oli 1,6 miljonit krooni.

Kuna ostuhuvi on näidanus põhiliselt spekulandid, on üsna suur oht, et kiire ja võimas tõus võib asenduda sama kiire või veel kiirema langusega.

Pikemas perspektiivis olen pigem pessimistlik. Pole välistatud, et põhi on juba käes (õigemini saavutasime põhja kuu aega tagasi), aga pikemas perspektiivis ma korralikku tõusu ei näe. Pigem on lähiaastatel oodata kõikuvat nõrga üldtõusuga vindumist.

Detsember. Baltika ja Tallink avaldasid eile detsembrikuu müügi tulemused. Kui Baltika numbrid olid kehvapoolsed-rahuldavad, siis Tallink üllatas positiivselt juba teist kuud järjest. Tundub, et Soome-Rootsi liinil hakkavad neil reisijad tagasi tulema.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing