Koputa julgelt, sa teatad kuriteost

ÄP 07. jaanuar 2009, 00:00

Justiitsministeeriumi eelnõu järgi pääseb karistusest inimene, kes teatab toimivast kartellist ning teeb politseiga koostööd. Äripäev toetab eelnõu, sest seni on kartellid osutunud tõestamatuteks.

Sarnased võtted toimivad edukalt mujal Euroopas, ka Soomes. Kartellidega peab hakkama samamoodi võitlema nagu on ette võetud korruptsioon: püstitatakse eesmärk ning leitakse tegijad.

Oleme juba mõnda aega juhtinud tähelepanu sellele, et kuni kokkuleppinud ei taha ise oma tegevusest rääkida - ja otsige lolli - pole konkurentsiametil kuskilt kinni haarata.

Vale oleks arvata, et kartellid pole Eestis eriti levinud. Mullu kevadel esitles justiitsministeerium uuringut, milles ettevõtjad rääkisid oma kokkupuudetest kuritegevusega. Turu jagamise kokkuleppeid pidas oma tegevusalal levinuks 9 protsenti ettevõtte juhtidest. Justiitsminister Rein Lang pidas seda eriliselt murettekitavaks näitajaks.

Ka ajakirjandus on kartellikahtlustest kirjutanud. Peamisteks kangelasteks on olnud kütusemüüjad, kindlustusseltsid, tänavapuhastusfirmad.

Kartellid esinevad turgudel, kus üht toodet või teenust pakub väike grupp müüjaid. Ehk väike armas Eesti on keelatud kokkulepeteks suurepärane paik. Muide, kartell ei tähenda ainult seda, et kolm teenusepakkujat tuleb kokku ja lepib kokku, et asi X maksab nüüdsest 4 krooni asemel 5 krooni.

Tööpõld on lai: kokku saab leppida hinnas, toodangu mahus ja riigihangete tulemuses, omavahel saab jagada turuosasid, kasumit, kliente ja territooriume. Kõik konkurentsi tapmise nimel. Kartelli eriline võlu on selles, et seda on nii keeruline tõestada. Ega siis selliseid kokkuleppeid paberile ei panda, et politsei võiks neid asjaosaliste kabinettides raamatute vahelt välja puistata. 2005-2007. aastal ei uuritud meil ühtki konkurentsikuritegu (mullu uuriti kuut juhtumit).

Kartellil pole ohvrit, kes politsei poole pöörduks: minult löödi välja kolm hammast ja varastati 1000 krooni. Kartelli ohvrid viibivad oma staatusest teadmatuses. Võiks ju kirjutada "õndsas" teadmatuses, kui ainult ohver ei maksaks kartellileppe sõlmijale mitteõndsalt kõrgemat hinda, mida on lubanud turule peale suruda konkurentsi puudumine.

Kui just keegi kartellileppe sõlmimise ajal saunaakna taga pealt ei kuula, saab kartelli paljastada ainult lepingu osapool ise. Seepärast tulebki ausaid ülestunnistusi premeerida. Kahjuks.

Võib kujutleda vastuväiteid: nüüd siis hakkame soodustama koputamist? Kuid tasub meeles pidada, et kartellist rääkimise puhul pole tegu rahvuskaaslaste reetmisega, vaid meie oma riigi õiguskaitsele kuriteost teatamisega. Täpselt samuti, nagu te teeksite, kui te kuuleksite kavast panka röövida. Veel kord: rohkem kodanikujulgust, ettevõtjad!

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing