Gild loobus riskifondi väärtuse arvutamisest

Virge Lahe 08. jaanuar 2009, 00:00

Gild Bankersi partner ja GILD Arbitrage'i fondijuht Tõnno Vähk ei osanud öelda vara väärtuse selgumise aega.

Detsembris investoritele tehtud esitlusel teatas ettevõte, et riskikapitalifondi investeeringute oletatav väärtus jäi novembri lõpus 50 ja 116 miljoni euro vahele, negatiivseima stsenaariumi korral on fond kaotanud 27 protsenti ning positiivseima stsenaariumi korral 69 protsenti võitnud.

Vähi sõnul oli investoritele esitatud materjalides toodud vahemik oletuslik, sest ametlikku puhasväärtust nad alates oktoobri lõpust ei arvesta. "Detsembri lõpu seisuga loobusime fondiosaku puhasväärtuse vahemiku arvutamisest, kuna väga madala likviidsusega turbulentses turukliimas ei ole võimalik riske numbrites kindlaks määrata," selgitas Vähk.

Endine Võru linnapea ja praegune SA Võru Spordikeskuse nõukogu esimees Ando Hagel kinnitas, et on Gild Arbitrage'i investeeringuga plussis. Hageli sõnul ei tohi ära ehmatada ja müüma tormata, sest praegu pole lihtsalt müügiks õige aeg.

Hageli sõnul on Gild Bankers enam-vähem teinud seda, mida riskikapitali haldajalt on oodatud, ja ta ei usu, et investeerimispank pankrotti läheks. Kõige negatiivsem stsenaarium on tema sõnul see, kui peaks investeeringust ilma jääma, aga praegu ei pea ta seda tõenäoliseks.

Otsuseid lubas investor tegema hakata siis, kui asi vähegi selgemaks saab. "Ilmselt umbes poole aasta jooksul saab asi selgeks. Ma usun, et neil (Gild Bankersil - toim) on mingid kattevarad realiseerimisel," täpsustas Hagel.

Investor Tõnis Rüütlil on riskikapitalifondi osakud alles. "Õnneks sellist hädamüügi vajadust ei ole ja selle tõttu olen praegu positsioonid külmutanud," märkis ta. "Ma usun sellesse, et kui on pikemat närvi, on lootust midagigi saada. Kui rapsida, tuleb juba ette leppida, et jäävad riismed."

Rüütel liitus riskifondiga mõni aasta tagasi kampaania käigus. Otsuse tegi ta isikliku sümpaatia ja usalduse baasil. "Sädet Rain Tamme silmas usun ma siiamaani," kinnitas ta. "Aasta lõpus nägi investeering suhteliselt hea välja," tõdes Rüütel samas. Üldiselt on põrumine kõva olnud, tunnistas ta kogu investeerimisportfelli kohta. "Finantsvalusid ei tohiks väga isiklikult võtta, kui ei ole tehtud just väga rumalaid otsuseid. Elame paremate päevade nimel," toonitas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing