Kas uus tõus on alanud?

Tõnis Oja 08. jaanuar 2009, 00:00

Alates Tallinna börsist ning lõpetades Jaapani, Saksamaa ning USA aktsiaturgude ning nafta ja teiste toorainete hindadega, on novembrist saadik kõik kerkinud üsna korralikult.

Ehkki 20protsendilise tõusuni, mida traditsiooniliselt kutsutakse tõusvaks ehk pulli- või härjaturuks, on veel ruumi, on mõned analüütikud praegust olukorda just nii optimistlikuks hakanud hindama, kirjutas ajaleht The Wall Street Journal. Tegelikult jõudis Tallinna börsi kümne enamkaubeldava aktsia hinnaliikumist kajastav Äripäeva indeks põhjast 20protsendilise tõusuni eile, börs üldindeksil (OMXT) jääb sellest paar protsenti veel puudu.

Paljud aga arvavad, et tegemist on lühiajalise tõusuga ehk nn karutururalliga.

"Turuosalised on jagunenud kahte leeri. Ühed vaatavad fakte - majandusandmeid, tööpuuduse kasvu -, ja neid ehmatasid alumiiniumigigant Alcoa eile avaldatud tulemused," selgitas olukorda uudisteagentuurile Reuters Chris Hossain investeerimisfirmast ODL Securities. Teine leer ootab majanduse pöördumist paremuse suunas; selle mootoriks on madalad intressid ning kütuste ja toiduainete hinnad," lisas ta.

"Inimesed mõtlevad sellele rahale, mille nad möödunud aastal kaotasid," kinnitas majanduslehele ING Investment Managementi strateeg Brian Gendreau. "Kui ma räägin klientidega, on näha, et ahnus pole nende silmi veel jõudnud, ning inimesed on kartlikud," lisas ta.

Tundub, et hirmu ja ahnuse vahekord ongi viimastel kuudel olnud aktsiaturgude peamine suunaja. Kuna hinnaliikumised on muutunud kiireks ja võimsaks, on oht rongist maha jääda. Teisalt on selge, et vähemalt lähiajal ootab investoreid ees üsna närviline aeg.

Kellel närvikava ja rahakott lubab, tasub kindlasti juba aktsiaid osta (see lause oli ahnetele). Ettevaatlikud ja konservatiivsed peaksid kindlasti veel ootama, sest kõige tähtsam on ikkagi rahulik uni.

Tallinn. Eile olid Tallinna börsil kõige popimad aktsiad Tallink ning Olympic EG. Kasiinokompanii väärtpaberi hind kerkis 10 protsenti ning on pärast pikka vaheaega nimiväärtusest kõrgem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing