Stora Enso rivistab puidufirmad ümber

Väinu Rozental 08. jaanuar 2009, 00:00

Detsembris lõppes töö Viljandi liimpuitkomponentide tehases ja Paikuse saeveskis.

Viljandi tehas seiskas liinid 12. detsembril ning Paikuse saeveskis, mis 2007. aasta juunis võttis üle toormepuuduse tõttu suletud Sauga saeveski toodangu ning lepingud, oli viimane tööpäev 19. detsembril.

Viljandi liin on üle viidud Imavere saeveskisse ning praegu käib selle seadmestamine. Stora Enso Timberi tehnoloogiajuhi Margo Nõlvaku andmeil alustab teisaldatud liin tööd jaanuari lõpus.

"Paikuse saeveski sisseseadega praegu kindel plaan puudub," ütles Nõlvak. "Kindlasti soovime Paikuse saeveski seadmeid, nii palju kui võimalik, kasutada oma teistes saeveskites - kas siis Baltimaades või mujal." Paikuse saeveski kõige moodsam tootmisliin on Eesti üks võimsamaid höövliliine.

Paikuse saeveskit algusest peale ehk veidi üle üheteistkümne aasta juhtinud Tõnu Järv on alates eelmise aasta 19. detsembrist sundpuhkusel.

"Mulle tehti küll ettepanek jätkata kontsernis tööd, kuid me ei saanud kokkuleppele," sõnas Järv. "Nii ma siis puhkan praegu ja mõtlen elu üle järele. Ma ei tea veel, mida ma tulevikus tegema hakkan."

Järv ütles, et kuigi Paikuse saeveski ülesehitamine on olnud seni tema suurim ettevõtmine, ei ole tal pärast ettevõtte sulgemist otsest kahjutunnet. "Ega saeveski vinduma jätmine praeguses majanduslikus olukorras poleks samuti õige olnud," lisas Järv.

Järv rääkis, et kui varasematel aastatel oli suureks probleemiks toore, siis viimasel aastal sai saatuslikuks toodangu müük. "Meie jaoks tegi olukorra veelgi keerulisemaks see, et me võtsime 2007. aasta suvel üle Sauga lepingud ja toodangu," põhjendas Järv. "Sauga saeveski tootis lühikesi ehitusprusse USA turu jaoks, kuid USA turg langes eelmise aasta kevadel ära."

Selle nädala algul jätkasid pärast kahenädalast jõulupuhkust tööd Stora Enso Timberi kaks puidutööstusettevõtet: saematerjali ja liimpuittooteid tootev Imavere saeveski ning Rakvere külje all asuv Näpi saeveski, mis järjest enam tegeleb peamiselt saematerjali hööveldamisega.

Kõige enam, 101 inimest, koondati Paikuse saeveskist. "Lisaks poolte kokkuleppel koondatud ja need, kelle tööleping lõpeb jaanuaris," täpsustas ASi Stora Enso Timber personalijuht Raivo Hellerma. Paikuse saeveskis töötas enne koondamisi 129 inimest.

Viljandi tehase 67 töötajast koondati 49. "Osal inimestel lõppes tähtajaline leping ning osaga lõpetati tööleping seadusest tulenevalt poolte kokkuleppel," ütles Hellerma ja lisas, et kaks inimest võttis vastu pakkumise jätkata tööd Imavere saeveskis.

Stora Enso gruppi kuuluv metsafirma AS Stora Enso Mets koondas aasta lõpus 121 töötajast 40.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing