Gaasikraani kinnikeeramine tekitas pahameelt ka USAs

08. jaanuar 2009, 08:09

Venemaa poolt katkestatud gaasitarned läbi
Ukraina pahandavad mitte ainult eurooplasi, vaid ka USAd, kelle riikliku
julgeoleku nõunik Stephen Hadley süüdistas Moskvat taas naabrite ähvardamises,
kirjutab Postimees.ee.

"Venemaa, kes jätkab naabrite ähvardamist ja manipuleerimist nende juurdepääsuga energiale, häbistab sellega kõiki oma ambitsioone saavutada suuremat globaalset mõju," tsiteeris Hadley eilset kõnet uudisteagentuur AFP. Keskkütteta jäid eile hommikul ka tuhanded Varna ja Dobrichi linna elanikud Ida-Bulgaarias, ja seda ööl, mil kraadiklaas näitas väljas viit miinuskraadi.

Ukraina kaudu gaasi saavatest Euroopa riikidest on hoop tabanud kõige rängemalt just Bulgaariat. Vene gaas peaks katma 80 protsenti selle maa vajadustest, varusid neil peaaegu pole.

Ka Ungaris peatasid kütuse lõppemise tõttu töö Jaapani autotootja Suzuki vabrikud. Budapesti võimud piirasid tööstusettevõtetele antava gaasi kogust ja soovitasid firmadel võimalusel alternatiivsetele kütteallikatele lülituda.

Külmas või külmaohus virelevate Euroopa kodude ja ettevõtete järjest kasvav arv toob aina enam arutlusi ELi energiasõltuvuse üle. Mõnedki näevad probleemi Ukrainas ja soovitavad jõulisemalt edasi liikuda alternatiivsete Venemaalt kulgevate torujuhtmete rajamisega. Teised tõdevad, et kui Ukraina poleks augustis toetanud Gruusiat ega pürgiks NATOsse, poleks Vene peaminister Vladimir Putin ka tele-eetris andnud oma jah-sõna gaasikraanide kinnikeeramisele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. January 2009, 08:09
Otsi:

Ava täpsem otsing