WTO hoiab protektsionismil silma peal

10. jaanuar 2009, 12:09

Maailma kaubandusorganisatsioon WTO loob
süsteemi võimalike protektsionismiilmingute kiireks märkamiseks, kuna
kardetakse, et majanduslanguse süvenedes üritavad riigid oma tööstusi
väliskonkurentsi eest kaitsta.

„Loome järelevalvemehhanismi, et hoida silma peal kasutusele võetud abinõude üle, kuid seni ma vee midagi murettekitavat ei näe,“ ütles WTO peadirektor Pascal Lamy Bloombergile antud intervjuus. Seni ei ole rakendanud meetmed „veel makrotasandile jõudnud“, ütles ta.

Läinud kuul taastas näiteks Hiina maksuvabastused eksportivatele firmadele, India kehtestas piirangud terase impordile ning Venemaa, mis pole veel WTO liige, tõstis autode imporditolle. USA on valmis toetama oma autotootjaid ja Prantsusmaa valitsus eraldanud 7,6 miljardit dollarit, et kaitsta oma tööstusettevõtteid „välismaiste kiskjate“ eest. Ka Indoneesia, Argentina ja Ecuador on Lamy sõnul rakendanud protektsionistlikke meetmeid.

Sellega lähevad riigid vastuollu mullu novembris Washingtonis G20 riikide tippkohtumisel antud lubadusega, et süvenevast majanduskriisist hoolimata ei hakata kaubandusele uusi tõkkeid seadma.

Mitmed riigid on järjest enam eelistamas kahepoolseid kokkuleppeid. Kõik see toonitab vajadust WTO Doha vooru vabakaubanduskõnelused lõpule viia.

Lamy ja paljud majandusajaloolased näevad just läinud sajandi kolmekümnendatel aastatel puhkenud kaubandussõdades põhjust, miks maailma haaranud majanduskriis nii rängaks kujunes. Avapaugu lasi USA 1930. aastal nn Smoot- Hawley tariifiseadusega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. January 2009, 17:25
Otsi:

Ava täpsem otsing