Ausa ettevõtja sõber

Elo Tamm 12. jaanuar 2009, 00:00

Eelmisel teisipäeval tutvustas justiitsministeerium leebusprogrammi eelnõud, mille eesmärgiks on tõhustada võitlust kartellide vastu.

Programmi sisuks on nö pealekaebamise soodustamine - esimene ettevõtja, kes teavitab konkurentsiametit kartellist ning teeb uurimisorganitega koostööd, vabaneb ise täielikult karistusest. Teised kartelliosalised saavad karistuse täie seaduse rangusega.

Kartellide eesmärk on kaotada konkurents ja leppida kokku seadusevastastes mängureeglites, nende tulemusel tõusevad hinnad ja väheneb valik. Kartellikokkulepped ei ole enamasti formaalsed kirjalikud lepingud, seetõttu on kartelle väga keeruline avastada ja tõendada.

Leebusprogrammi toimimisest võidavad eelkõige tarbijad ja seadusekuulekad ettevõtjad. Kartellide tegevuse lõpetamisel võivad tarbijad oodata hindade alanemist ning kaubavaliku suurenemist, seaduskuulekad ettevõtjad aga saavad konkureerida ausatel tingimustel. Ei ole põhjust karta, et leebusprogrammi hakatakse kuritarvitama seaduskuulekaid ettevõtjaid lõksu mängides - programmi raames kartellist teatamine saab olla vaid menetluse alustamise aluseks, see ei võimalda ühegi ettevõtja lihtsustatud süüdimõistmist.

Kartellis osalemine tuleb uurimisorganitel prokuratuuri eestvedamisel tõendada. Kartelli algatajale või juhile leebust ei rakendata. Sellega välistatakse võimalus, et üks ettevõtja kutsub teised kartelli ning annab siis kohe sama kartelli ise üles.

Kartellikaaslasest võib programmi jõustumisel saada suurim vaenlane. Siinkohal mängivad rolli psühholoogilised aspektid (nt millised on kartelli osaliste vahelised suhted), aga ka majanduslikud aspektid (kui tulutoov on kartellis osalemine). Tuleb silmas pidada, et mitte alati ei pruugi ettevõtte juhtkond olla teadlik kartellikokkulepetest, millesse ettevõtte on hõlmatud. Teame mitmeid juhtumeid, kus kokkuleppeid on sõlminud müügijuhid juhtkonna osaluseta.

Selliste juhtumite avastamine on ettevõttele ülioluline, sest karistus pole ette nähtud mitte ainult kartellikokkuleppe sõlminud töötajale, vaid ka ettevõttele tervikuna.

Leebusprogrammi jõustumisel võib oodata uurimisorganite aktiivsemat kartellivastast tegevust ning üllatuskontrollide sagenemist.

Kontrollid võivad tabada ka seadusekuulekaid ettevõtjaid. Ettevõtjatel tasub mõelda läbi kommunikatsioon läbiotsimiste korral, et need ei halvaks ettevõtte tööd.

Eelnõu võetakse vastu ning jõustub seadusena eeldatavasti sel kevadel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing