6 kuu Euribor on pooldunud

Romet Kreek 13. jaanuar 2009, 00:00

Kummaline mõelda, kui kiired on muutused finantsturgdel. Jutt ei käi aktsiatest, vaid meil eluasemelaenude intressibaasiks olevast kuue kuu Euriborist, mis on kolme kuuga pooldunud.

Euribor kukkus eile 2,716 protsendile. veel 9. oktoobril oli ta 5,448 protsenti.

Euribor, mis oli pikka aega pidanud vastu keskpankade intressilangetustele, hakkas siis kukkuma ja päris kiiresti.

Uutele kodulaenuvõtjatele ei lähe see intressilangus nii palju korda kui vanadele kodulaenuvõtjatele. Euriborile lisanduv riskimarginaal, mida alles üle-eelmisel aastal pangad võidu 0,6 protsendi kõrgusena pakkusid, kipub juba olema 3,0 protsenti. Raha hind on madalam, kuid pankadel on ikka raha vähe ja nad kardavad majanduse olukorra edasist halvenemist.

Kui lühiajalised intressid kujuneksid manipuleerimata turul, oleksid need ilmselt kõrgemal, kuna nõudlusega probleeme ei ole. Kuna aga keskpangad manipuleerivad intressitaset, on ka pangad sissevõetava raha hinda allapoole toonud - miks võtta kallimalt, kui saab keskpanga käest. Analüütikud ootavad, et Euroopa Keskpank langetab veel sel nädalal baasintressi 0,5 protsendipunkti võrra, 2 protsendile.

Hoopis huvitavam on olukord Eesti krooni intressidega. Kuue kuu Talibor, mis 9. oktoobril oli 6,80 protsenti, oli 9. jaanuariks tõusnud 7,87 protsendile. Eurointress langes, krooni oma tõusis. Praegu võtavad kundedelt hoiuseid kuueks kuuks sisse seitsme ja enama protsendiga Parex, Bigbank ja UniCredit. Viimane teenindab vaid juriidilistest isikutest kliente.

Tallinn. Investoritel peaks nüüd Tallinna börsi kodulehel olema kättesaadav reaalajas börsinfo ja sealt võib näha, et juhtub ikka kaunis kummalisi liikumisi - esmaspäeval aitasid need nii Äripäeva kui ka OMXT indeksi tehniliselt plussi.

Võtame näiteks Merko Ehituse aktsia, mis langusest tõusis väiksesse plussi ja siis suurde. Tehti tehing 30 000 aktsiaga, hinnaks 56,95 krooni. Siis aga võttis keegi 36 aktsiat 61,80 krooniga. Merko aktsia tõusis eile 8,5 protsenti, 61,80 kroonile ehk 3,95 eurole.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing