Teadlased kummutasid ühe kliimaskeptikute lemmikväite

12. jaanuar 2009, 16:09

Saksamaa ja Šveitsi teadlased võtsid
vaatluse alla õhutemperatuuride aegrea alates aastast 1880 kuni aastani 2006, et
teha selgeks, kas soojenemistrend võib olla kõigest statistiline juhus.

Keskmine globaalne õhutemperatuur on umbes 15 °C. Teadlased võtsid vaatluse alla aastad, mil keskmine temperatuur on pikaajalist keskmist ületanud. Pärast 1990. aastat on selliste aastate hulk oluliselt suurenenud, kirjutas Science Daily.

Statistika põhiolemus ei seisne sugugi selles, et igal üksikul juhtumil peaks alati toimuma kõige tõenäolisem sündmus. Selles võib veenduda igaüks, kes teeb lihtsa katse kulli ja kirja visates. Kui teil on kannatust teha seda tuhat korda järjest ning kanda tulemused graafikule, siis näete, et tulemus sarnaneb väga näiteks aktsiate hinnaliikumise graafikule. See ei ole ühe koha peal seisev siksakiline joon, vaid selles esinevad selged trendid – vahel pikka aega rohkem üles kui alla ning seejärel jälle vastupidi. Seega on täiesti loogiline oletada, et sama võib juhtuda ka õhutemperatuuriga. Ehk oleme praegu lihtsalt soojenemistrendis, millel pole muud mõjutajat kui normaalne statistiline varieeruvus.

Eduardo Zorita, Hans von Storch teaduskeskusest GKSS ja Thomas Stocker Berni ülikoolist kasutasid Monte Carlo simulatsiooni, et leida, kui tõenäoliselt on tegemist juhusega. 13 kõige soojemat aastat alates 1880. aastast on registreeritud peale 1990. aastat. Teadlased leidsid, et selline asi saab juhtuda vaid ühel juhul kümnest tuhandest. Sama tõenäosusega oleks näiteks kulli ja kirja viskamisel 14 korda järjest kulli saamine.

Loodus on mõistagi keerulisem kui lihtne mäng, kus tulemus saab olla vaid 0 või 1 või kull ja kiri. Näiteks üks väga soe aasta võib ka järgmiste aastate kliimat mõjutada, sest osa soojusest on salvestatud ookeanides ning see muudab järgmise aasta kliima mahedamaks. Seega tuleks sellelaadne inertsus täpsemates mudelites arvesse võtta.

"Meie uuring on puhtalt statistilise iseloomuga, kuid see on täielikus kooskõlas IPCC järeldustega, et soojenemine peab olema mõjutatud välise teguri poolt, milleks on suure tõenäosusega inimtegevus," ütles Zorita.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. January 2009, 16:47
Otsi:

Ava täpsem otsing