Miks mehed on paremad maletajad kui naised?

13. jaanuar 2009, 10:47

Meeste domineerimist malemaailmas on sageli
toodud näiteks meeste kaasasündinud kõrgemast intelligentsustasemest. Male
maailmameistrid on alati olnud mehed, mitte naised. Maailma reitinguedetabeli
esisajas on hetkel vaid üks naine. Kas tegemist on tõesti bioloogilise
erinevusega? Uus uurimus pakub välja alternatiivse seletuse.

Suurbritannia uurimisrühm näitas, et naissoo vähene esindatus tippmaletajate hulgas on tegelikult täiesti oodatav, võttes arvesse malega tegelevate meeste palju suuremat arvu. Uurijad eesotsas Merim Bilaliciga avaldasid oma uurimistulemused ajakirjas Proceedings of the Royal Society B, kirjutas LiveScience.

Autorid analüüsisid umbes 120 000 saksa maletajat, põhinedes Saksamaa maleliidu reitinguarvestuse 2007. aasta aprillikuu andmetele. Valimisse kuulus 113 386 meest ja 7013 naist (suhtega 16:1).

Mõlema grupi suurust arvesse võttes arvutasid teadlased statistiliselt välja, millised peaksid teoreetiliselt olema saja parima naise ja saja parima mehe reitingud. Seejärel võrreldi saadud tulemusi tegelike reitingutega. Teoreetiliselt peaks kahe erineva grupi parimate mängijate tulemused sõltuma grupi suurusest.

Tulemused näitasid, et kolmel parimal naisel oli oodatust suurem reiting, järgmisel 70 võrreldud paaril olid mehed oodatust pisut paremad, viimase 20 paari juures aga naiste reitingud teoreetiliselt ennustatutest veidi kõrgemad. Meeste tulemused olid oodatust keskmiselt pisut paremad. Sellest hoolimata sai umbes 96 protsenti sugudevahelisest erinevusest ära seletada statistilise faktiga, et suurema grupi äärmuslikud väärtused on lihtsalt suuremad kui väiksemal grupil.

Kuigi naiste ja meeste erinevat malemängutaset võivad mõjutada ka muud faktorid, loodavad teadlased, et tulevikus nende seletust enam arvesse võetakse. Varasemates aruteludes ei mainita peaaegu kunagi suurt erinevust mängivate meeste ja naiste arvus, kuigi paljusid teisi võimalikke põhjuseid tuuakse korduvalt esile.

Kui naiste ja meeste erinev maletase tuleneb vaid maletavate meeste ja naiste erinevast arvust, pole siiski teada, miks naised vähem malega tegelevad. Võib-olla tuleneb see traditsioonidest – tüdrukuid pannakse vähem maletrenni või tegelevad treenerid tüdrukutega vähem. Või on erinevus huvides (mitte intellektitasemes) siiski bioloogilise päritoluga? Selle küsimuse vastus tuleb teadlastel veel välja selgitada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. January 2009, 08:31
Otsi:

Ava täpsem otsing