Pärnits: monopoli olemus võimaldab positsiooni kuritarvitada

13. jaanuar 2009, 20:19

Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits leiab,
et monopoli olemus on juba selline, mis võimaldab oma positsiooni
kuritarvitada.

“Arvan seda, et monopoli olemus ongi see, et ta tegelikult mingis aspektis kuritarvitab oma positsiooni, kui ta monopolis väga vajaliku kauba leiab,” vastas Pärnits päevaküsimusele, kas Eesti monopolid kuritarvitavad oma positsiooni.

Ta lisas, et ei tea küll, kas Eesti monopoli staatuses ettevõtted kuritarvitavad oma positsiooni, aga nad teostavad iga äriinimese unistust – teenida maksimaalset kasumit. Ja kui sealjuures puuduvad revolutsionäärid nagu Ansip ja Savisaar, kes praegu räägivad ja toovad mõtteid välja, siis muidugi on hinnatõus nii kaua kuni on tarbijaid, ütles Pärnits.

„Ning kui toodetakse hädavajalikku toodet nagu piim või elektrienergia, siis inimesel pole teist valikut,“ lisas ta.

„Monopol pole kindlasti õiglane, kuid kui oled monopolis, siis sinu kasumiteenimise võimalused on tunduvalt suuremad, kui normaalsetes konkurentsitingimustes. Ja kui kasumiteenimise võimalus on suurem, siis kasumi kasutamine, ei pruugi olla ratsionaalne ja äri edasiviiv, vaid võib olla väga ühe persooni keskne,“ rääkis Pärnits.

„Monopolis on üks kildkond, kes otsustab kasumi üle ja määrab, kuidas kasum struktureeritakse. See ei pruugi isegi laieneda sama ettevõtte töötajatele,“ märkis ta.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. January 2009, 20:19
Otsi:

Ava täpsem otsing