Uuring: inimesed vähendavad reisimist ja meelelahutust

13. jaanuar 2009, 12:34

Iga teine eestimaalane püüab vältida
suuremate ostude tegemist, selgus uuringufirma GfK novembris läbi viidud
uuringust.

Peaaegu iga teine uuringule vastanu oli pigem veendunud, et praegu pole õige aeg suuremateks ostudeks nagu mööbel, kodumasinad või elektroonikakaubad. Pooled ka kahtlevad, kas aeg on õige kinnisvara või auto ostuks.

"Kui kolm neljandiku vastanuist usub riigi majandusolukorra halvenemisse järgmisel poolaastal ning kolmandik on isikliku majandusliku olukorra väljavaadete osas pessimistlikult meelestatud, siis on tarbijate alalhoidlik hoiak vägagi mõistetav," ütles sotsioloog Mauri Sööt portaalile tarkkulutaja.ee.

Uuringu andmeil väldivad tarbijad esmajoones vähem vajalike toodete ja teenuste tarbimist. Peamiste kokkuhoiukohtadena nimetasid vastanud reisimist, sisseoste ja meelelahutust nädalavahetustel, koduremondikavade edasi lükkamist ning väljas söömise piiramist.

Kokkuhoiuvõimalust nähakse ka lihtsalt odavamate toodete ja teenuste eelistamises. "Keeruline aeg ootab neid kaupmehi, kes pakuvad tooteid ja teenuseid, mis on eluliselt vähem vajalikud. Samuti võib uuringutulemusi vaadates eeldada, et igapäevaseid oste tehes jäetakse keskmisest kallim toode riiulile ja püütakse leida odavamaid alternatiive," ütles Sööt. Tarbijad on kindlasti hinnatundlikumad ja tähelepanelikumad kui aasta aega tagasi, lisas ta.

Enam kui pooled vastanuist usuvad, et hinnad järgmise kuue kuu jooksul pigem tõusevad, samas on enamik neist veendunud, et väga järsku hinnatõusu oodata pole. Pea iga teine vastaja avaldas arvamust, et hinnad kasvavad aasta jooksul enam kui sissetulekud.

Pool Eesti elanikkonnast pigem kahtleb, kas suudab järgmise kuue kuu jooksul raha säästa.

Uuringufirma GfK Custom Research Baltic viis tarbijauuringu läbi 2008. aasta novembris. Küsitleti 500 vastajat.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. January 2009, 12:34
Otsi:

Ava täpsem otsing