Konkurentsiamet jätkab kaardimaksete tasude uurimist

Kadri Bank 15. jaanuar 2009, 14:10

Kuigi Eesti pangad muutsid kaardimaksete
vahendustasu põhimõtet, pole konkurentsiamet loobunud süsteemi
analüüsimisest.

Pärast seda, kui konkurentsiamet läinud kevadel kaardimaksete vahendustasud luubi alla võttis, muutsid pangad omavahelist tasumissüsteemi. Loobuti põhimõttest, et kaardimaksete ristkasutuse tasud on kõikide pankade vahel ühesugused. Nüüd tuleb igal pangal teiste pankadega tasu suuruses eraldi kokku leppida.

Swedbanki pangakaartide osakonna juhataja Kersti Loo sõnul muutsid pangad süsteemi omal algatusel. "Lähtuti peamiselt eesmärgist järgida Euroopa konkurentsiõiguse ja -praktika arenguid ning peagi kehtima hakkavaid vastavasisulisi Euroopa Liidu direktiive. Arvestasime ka muude Euroopa riikide praktikat," rääkis ta.

SEB panga e-tehnoloogia divisjoni direktori asetäitja Meelis Nurk ütles, et muudatus tehti muutunud turuolukorrast lähtudes. Tema sõnul on tänu kahepoolsetele läbirääkimistele lisandunud lepingutingimustesse enam paindlikkust.

Konkurentsiamet pole eurokomisjoni ärgitusel algatatud uurimisest loobunud. "Kuigi uus süsteem on väidetavalt konkurentsile varasemast rohkem avatud, otsustasime siiski selle olemust ja majanduslikke toimemehhanisme põhjalikumalt analüüsida," ütles konkurentsiameti järelevalveosakonna juhataja Juhan Põldroos.

"Sel põhjusel on ka pankadele novembris saadetud üpris põhjalik uue süsteemi toimimist puudutav teabenõue, mille vastamise tähtaeg on 9. veebruaril," lisas ta.

Pankade kinnitusel ei too tasumispõhimõtte muutmine kaupmeestele või kaardiga maksjatele kaasa muudatusi või lisakulu. "Pigem vastupidi, konkurentsi tingimustes ning mahtude kasvamisega viimastel aastatel on pangad suutnud kaupmehetasusid oluliselt alla viia," märkis Meelis Nurk SEB pangast.

Juhan Põldroosi sõnul pole probleemi keerukust arvestades võimalik prognoosida, millal konkurentsiamet süsteemi kohta lõpliku otsuse langetab.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2009, 14:11
Otsi:

Ava täpsem otsing