Maailmakaubandus pidurdab järsult

15. jaanuar 2009, 11:30

Kaubavood maailma riikide vahel on järsult
vähenenud, mis on tavatu areng isegi majanduslanguse olukorras ning selge märk,
et langusest väljapääsemine on järjest raskem, kirjutas Wall Street Journal.

Maailma suurima majandusruumi USA eksport-import kahanes vahemikus juulist novembrini 18%. Kaks kolmandikku langusest tuli impordist, mis seletab, miks nii paljud USA turust sõltuvad riigid praegu suurtes raskustes on.

Maailma suuruselt teises majandusruumis Jaapanis, mille majanduskasv sõltub väga suures osas ekspordist, kahanes eksport novembris 27%. Import kahanes 14%, lisades omakorda probleeme Jaapani turust sõltuvatele eksportijatele.

Hiina teatas väliskaubanduses viimase kümnendi rängimast langusest. Saksamaal kahanes eksport novembris 11,8%, mis on samuti viimase kümnendi kõige järsem langus. Järgmises kolmes suurimas Euroopa riigi olukord sarnane, kirjutas Wall Street Journal.

Selline üheaegne ekspordi-impordi vähenemine sunnib firmasid uusi turge otsima, kuid tarbijad piiravad kulutamist pea kõikjal.

Tänavu prognoosib Maailmapank maailmakaubanduse kahanemist 2,1%. See oleks rängim langus teisest maailmasõjast. Üldjuhul on majanduslanguse perioodidel vähenenud vaid maailmakaubanduse kasvu tempo.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2009, 12:25
Otsi:

Ava täpsem otsing