Raul Kotov: gaasi hind võib tänavu langeda

1706-aripaev 15. jaanuar 2009, 07:01

Gaasi hind meil ja mujal on viimasel ajal
paljudeks spekulatsioonideks põhjust andnud. Hinna vastu tunnevad huvi nii suur-
kui ka kodutarbijad.

Eile vastas Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov dv.ee lugejate küsimustele.

Kui palju langeb gaasi hind kodutarbijatele ja äriklientidele?

Kütusehinnad on järsult kukkunud ja see on ka Eesti Gaasil sisseostu hinnavalemis sees.
Ettevõtted ostavad meilt gaasi valemi alusel ja neile muutub gaasi hind iga kuu automaatselt. Võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga, on see tänavu esimeses kvartalis madalam. Kodutarbijaile müüme gaasi fikseeritud hinnaga ja praegu vaatame üle oma võimalusi, kuidas kodutarbijatele müüdava gaasi hinda muuta.

Millise hinnaga ostab Eesti gaasi Venemaalt? Milline on prognoos selleks aastaks?

Eesti jaoks on hind sama, mis teistele Euroopla Liidu riikidele. Gaasi hind sõltub kütteõli hinnast ja dollari kursist. Kuna kütteõli hind on langenud, siis võib tänavu ette näha ka gaasi hinna langust.

Kui suure gaasivaruga saab Eesti arvestada, kui ühel hetkel peaks kraan kinni minema? Kas kuu aega peaks vastu?

Leedu gaasihoidlas, kuhu nii Eestil, Lätil, Leedul kui ka Venemaal on ligipääs, on varuks 2,4 miljardit kuupmeetrit gaasi, Eesti võib arvestada sealt 400 miljoni kuupmeetriga. Tänavu jaanuaris müüme oletatavasti ligi 90 miljonit kuupmeetrit gaasi.

Kas ja miks peaks peaminister ellu viima oma mõtte ja võtma kontrolli alla monopolid? Eesti Gaas on ju üks neist.

Monopolide kohta käib konkurentsiseadus, mille järgi on kaks võimalust kontrollida monopoolsete ettevõtete hinnapoliitikat. Võib ennetavalt hinnad paika panna, samuti saab neid finantsaasta jooksul kontrollida. Konkurentsiamet kasutab meie suhtes mõlemat varianti.

Miks Eesti on Nord Streami vastu? Riigi jaoks on see ju kasulik projekt. Mida Teie arvate?

Seda peab küsima valitsuselt. Meie Eesti Gaasis leiame küll, et Eesti ettevõtetel oleks kasulik osaleda Nord Streami ehitamisel.

Kas Eestis võib juhtuda midagi Vene-Ukraina gaasitüli sarnast?

Meie gaasisüsteem on Venemaa süsteemi üks osa. Sellest johtuvalt ei saa Eestis ette tulla transiiditõrkeid. Gazpromiga on meil kehtiv leping 2015. aastani ning selle lepinguga on meile vajaliku gaasikoguse saamine tagatud.

Putin tõi Eesti Ukrainale eeskujuks, öeldes, et eestlased maksavad gaasi eest just seda hinda, mis neilt nõutakse. Kas nii jääbki? On Eestil teisi valikuid?

Viimase 15 aasta jooksul oleme gaasi eest alati õigeaegselt tasunud. Hind aga on sündinud pikaajaliste läbirääkimiste tulemusena. ELi liikmeks saades rakendati Eestile samu hindu kui teistele ELi liikmesriikidele. Selleks, et osta gaasi mõnest teisest riigist, tuleb investeerida LNG-terminali rajamisse ja osta tankereid. See on väga kallis projekt ning võtab ka palju aega. Enne sellega alustamist peab põhjalikult kaaluma, kas see on majanduslikult põhjendatud ja kasulik.

Kas Eesti Gaasil on palju võlglasi? Mida nendega ette võtate?
Võlglasi on. Nende seas on nii kroonilisi võlglasi kui ka esmakordseid. Püüame klientidega koos leida olukorrast väljapääsu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. May 2009, 14:54
Otsi:

Ava täpsem otsing