Keskpäevatund: Balti riikide valitsused on ülbed

17. jaanuar 2009, 13:38

Lätis ja Leedus toimunud vägivaldseks
paisunud rahutused ei olnud organiseeritud aktsioon, vaid rahulolematu rahva
reaktsioon valitsuse ülbusele ja tegevusetusele, ütles tänases Keskpäevatunnis
Ainar Ruussaar.

BNSi ajakirjanik Ainar Ruussaar märkis, et seost Lätis ja Leedus toimunu vahel ei ole vaja otsida mitte võimul olevate erakondade parem – või vasakpoolsetest vaadetest, vaid asja tuleb vaadata tunduvalt lihtsamast küljest. „Märatsemisefekt tekib karja sees. 2000 inimese hulgas leidub alati sadakond inimest, kes on valmis pudeleid akendesse loopima,“ ütles Ruussaar olles seisukohal, et kummagi mässu puhul ei pruukinud tegemist olla organiseeritud aktsiooniga.

Ruussaar märkis, et Läti elanikud on viimased kuud elanud sügavad vaimses depressioonis, mis on tingitud sellest, et kuigi pidevalt tulevad „rindeteated“ sellest, kuidas valitsuskabinet igal õhtul taas erakorralisi istungeid peab, pole rahvas seni kuulnud ühtegi majandusolukorda leevendavat lahendust. „Mingeid positiivseid sõnumeid ei tule. Need on pidevalt olnud mustades toonides,“ rääkis Ruussaar rahva mässulise meelestatuse põhjustest.

Hans H. Luik märkis, et mõlemas riigis on valitsuserakondade reitingud viimaste kuude jooksul ülimadalale langenud – alla 5 protsendi, mis on tema hinnangul väga plahvatusohtlik pinnas.

Saatejuht Priit Hõbemägi lisas, et nii Läti kui Leedu kodanike hinnangul käituvad nende valitsused oma rahvaga ülbelt. „Meie oleme harjunud arvama, et Eesti valitsus on ülbe. Siis tuleks küsida, kas Läti ja Leedu omad on tõesti veel ülbemad?“ arutles Hõbemägi.

Luige meelest peaks Eesti tähelepanu pöörama sellele, mida skandeerisid rahvamassid Tallinnas aprillirahutuste ajal: „Kui meil kõlas „Russia! Russia!“, siis seal „Latvia! Latvia!“, ja see on Läti jaoks hea märk.“

Hõbemägi lisas, et venekeelse Delfi kommentaaride põhjal ennustavad selle lugejad Lätis ja Leedus toimunu põhjal doominoefekti: „Nii, nüüd hakkas peale. Ja lõpeb see Poolas,“ kirjutas seal üks kommentaator. Jääb üles küsimus, kas sama võib juhtuda ka Eestis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. January 2009, 16:22
Otsi:

Ava täpsem otsing