Ümarlaud: rikkuse kasvatamisega vaesust ei leevenda

20. jaanuar 2009, 20:21

Vaesuse ennetamisele ja leevendamisele
ainuüksi rikkuse kasvatamisega lahendust ei leia - leiti tänasel
sotsiaalministeeriumi ümarlaual.

Sotsiaalteadlane Avo Trumm tõi ümarlaual esinedes võimalustena vaesuse leevendamisel välja näiteks nõustamise, sotsiaalsete riskide ennetamise, sotsiaalkindlustuse ning toetused ja teenused, vahendas sotsiaalministeerium.

Trumm rõhutas nõustamise tähtsust ehk siis seda, kuidas tuua probleemid avalikuks ja leida neile sobivad lahendused. Konkreetsemate näidetena võib siin tuua võlanõustamise, tööturuteenused ning karjäärinõustamise.

Paneeldiskussioonis keskenduti vaesuse ennetamisele ja leevendamisele. Näiteks otsisid ümarlaual osalejad vastust küsimusele, millist strateegiat tuleks eelistada – kas kasvatada jõukust või leevendada vaesust.

Arutelus osalejad leidsid, et tegelema peab mõlema teemaga samaaegselt - kui kogu tähelepanu on suunatud rikkuse kasvatamisele, siis üksnes sellega vaesust ei leevenda.

WHO juht Eestis Jarno Habichti sõnul on oluline meeles pidada, et vaesus Eestis on siiski vähenenud. Habichti arvates ei tohiks lõhkuda seda, mis on seni hästi töötanud ning ära võtta ressurssi sealt, mis on siiani aidanud vaesust leevendada.

Tänases majandusolukorras raskustesse sattunutele nõu andes ei soovitanud Avo Trumm võltsoptimismi, mis võib samuti kahjulikult mõjuda.

Ümarlaua teises paneeldiskussioonis arutlesid vaesuse ennetamise ja leevendamise üle sotsiaalteadlane Avo Trumm, haridus- ja teadusministeeriumi üldhariduse osakonna juhataja Tiina Kivirand, Maailma Terviseorganisatsiooni juht Eestis Jarno Habicht ja DHL Estonia AS esindaja Elar Killumets.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. January 2009, 20:31
Otsi:

Ava täpsem otsing