Ka riskida saab arukalt

Sven Kööp 21. jaanuar 2009, 00:00

Müük välisturgudel on Eesti ettevõtetele üks võimalus keerulises majandussituatsioonis jätkusuutlik olla. Välisturg pakub üha enam võimalusi kaupade müügiks ja tulu teenimiseks, sest Eesti kulubaas on veel suhteliselt madal. Kauba ostja aga püüab just praegu oma sisseostude kulutaset võimalikult madala hoida. Et müügist oodatav tulu ei jääks laekumata, on oluline välisturgudel kauplemisega kaasnevat makse- ja poliitilist riski maandada.

Luues partnersuhteid või müües ebakindlale turule, tasub end kindlustada võimaliku makse- ja poliitilise riski vastu. Hea võimalus selleks on akreditiiv või pangagarantii, mis kaitseb nii müüja kui ka ostja huve ja võimaldab maksetingimuste pakkumisel olla paindlikum. Eriti kui välisturgudele müümise eeltingimus on ostja soov saada pikemat maksetähtaega või kui müüja ei soovi ostja osas riski endises ulatuses võtta. Nt müügil SRÜ riikidesse nõutakse sageli ettemaksu. See on müüjale mugav ja lihtne lahendus: makserisk on viidud miinimumini ning rahavood on hästi kontrolli all.Ostjale on ettemaks aga kallis lahendus, sest raha hind (laen või omavahendid) on SRÜ riikides kallis ning tagatiste osas esitatakse kõrgeid nõudmisi. Lisaks laenukuludele võtab ostja ettemaksu korral enda kanda kõik tehinguga kaasnevad riskid.

Kui suured laenukulud ja ühepoolne riskivõtmine muutuvad ostjate jaoks põhjendamatuteks, võivad üha enam neist loobuda ettemaksu nõudvaist pakkumistest. Püsimaks SRÜ riikides konkurentsivõimeline ja kasutada ära sealse turu potentsiaali, on otstarbekas pakkuda ostjale maksetähtaega. Hea võimalus selleks ilma ettevõtte rahavooge survestamata ja liigseid riske võtmata on akreditiiv.

Akreditiiv on ostja (avaja) panga tagasivõtmatu kohustus maksta, kui müüja on esitanud akreditiivile vastavad dokumendid. Akreditiivi võib teine pank ka kinnitada. Kinnitaja pank võtab enda kanda ostja panga ja riigi riski. Müüja saab oma raha ostja või kinnitaja pangast kätte kohe dokumentide esitamisel. Ostja tasub pangale alles siis, kui maksetähtpäev on saabunud.

Pangagarantii on samuti ostja panga väljastatud ja makset tagav instrument - makstakse välja tavaliselt esimesel nõudmisel. Kuid nõude saab esitada alles siis, kui maksetähtaeg on möödunud. See võimalus on parim müüjale, kelle rahavood ei eelda makse kohest laekumist, kuna vaja on vaid makseriski maandada. Ka pangagarantiid saab kinnitada.

Ebastabiilses majanduskeskkonnas on otstarbekas riskid maandada ka siis, kui tegu on kauase partneriga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:54

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing