Kliimat aitavad jahutada õiged taimesordid

21. jaanuar 2009, 20:41

Hoolikalt kasvatatavate põllukultuuride
sorte valides on võimalik globaalset soojenemist märkimisväärselt pidurdada,
väidavad inglise teadlased.

Euroopa ja Põhja-Ameerika kliima võiks olla suvel keskmiselt ühe kraadi võrra madalam, kui põllul kasvaksid taimed, mis peegeldavad kosmosesse tagasi praegusest suurema kiirgushulga.

Põllupidamine on niigi kliimat jahutav tegur, sest põldudelt peegeldub tagasi rohkem päikesevalgust kui looduslikult taimestikult, väidavad Bristoli ülikooli teadlased. Kui aga valida välja ning spetsiaalselt aretada sorte, mis veelgi enam Maa albeedot suurendaksid ehk enam kiirgust tagasi saadaksid, siis võiks see olla tõhus ja võrdlemisi kergesti läbiviidav samm võitluses globaalse soojenemisega, kirjutas Science Daily.

Andy Ridgwell koos kolleegidega Bristoli ülikoolist usuvad, et selline sordiaretus on võrdlemisi kergesti teostatav, sest vajalike omadustega taimede eduka aretamisega on inimesed tegelenud sajandeid. Nüüd on aga lisaks meie käsutuses ka võimas relv biotehnoloogia näol.

“Oleme katsetanud globaalsete kliimamudelitega. Valides juba praegu olemasolevaid sorte, oleme saanud tulemuseks, et suvel võiks temperatuur suurel osal põhjapoolkeral olla kuni 1 °C madalam,” ütles Ridgwell.

Teadlased rõhutavad, et erinevalt biokütustest ei võtaks nende plaan põllumaad toidukultuuridelt ära. “Me vaid valime sama liigi siseselt välja sordi, mis kõige paremini päikesekiirgust tagasi peegeldab,” selgitas Ridgwell.

Teadlaste arvutuste kohaselt oleks nende lähenemine võrdne 195 miljardi tonni süsinikdioksiidi atmosfääri paiskamata jätmisega järgmise saja aasta jooksul. Põllumehed võiksid olla huvitatud selliste taimesortide kasvatamisest, kui neile hakataks selle eest tasuma sarnaselt biokütuste tootjatega, kes saavad ühe hektari eest aastas 45 eurot. Ridgwelli arvutuste kohaselt võiks tasu vastava süsteemi olemasolul olla 23 eurot ühe hektari kohta, millel vastavaid taimesorte kasvatatakse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2009, 16:40
Otsi:

Ava täpsem otsing