Nõelravi mõjub läbi platseeboefekti

21. jaanuar 2009, 20:09

Nõelravi leevendab peavalu isegi siis, kui
nõelad torgatakse valedesse kohtadesse, kinnitavad teadlased.

Kaks sõltumatut uurimust näitasid, et nõelravi on tõhus meetod nõrgemate peavalude ja migreenide ennetamiseks. Sama tõhusaks osutusid aga ka võltsprotseduurid, kus nõelad torgati sisse juhuslikult valitud kohtadesse, mitte spetsiifilistesse punktidesse, kirjutas LiveScience.

"Nõelravi mõju tuleb suuresti nõelade mittespetsiifilisest torkamisest ja tugevast platseeboefektist. Spetsiaalsete punktide valimine tundub olema vähemtähtis kui nõelravi harrastajad siiani arvasid,“ ütles uurimust juhtinud Müncheni ülikooli teadlane Klaus Linde. Platseeboefekt seisneb võltsravimi mõjumises läbi patsiendi positiivse mõtlemise ja usu ravimisse.

Mõlemas uurimuses püüdsid teadlased selgeks teha, kas nõelravi vähendab peavalude esinemissagedust. Esimene uurimus keskendus keskmise tugevusega pingetest tulenevatele valudele, teine aga tõsisematele ja harvemesinevatele peavaludele, mida nimetatakse migreenideks. Kokku analüüsiti 33 erinevat uurimust, milles osales 6736 patsienti.

Kaheksa nädala jooksul nõelravi saanud patsiendid kannatasid vähem peavalude all kui tavalisi valuvaigisteid tarbinud patsiendid. Migreeni uurimuses leiti, et nõelravi on tõhusam kui migreenide profülaktikaks mõeldud ravimid, kuid sama efekti andis ka spetsiifiliste nõelapunktideta võltsnõelravi. Pingetest tulenevate peavalude korral oli päris nõelravi pisut tõhusam kui võltsravi.

Tulemused näitavad, et nõelravi võib tõepoolest efektiivselt kasutada alternatiivravina patsientidel, kes ei soovi võtta ravimeid. Linde sõnul on vaja aga põhjalikumaid uurimusi, et selgitada välja nõelravi mõju tagamaad.

"Arstid peavad teadma, kui kaua nõelravi mõju kestab ja kas põhjalikult väljakoolitatud nõelravijad saavutavad paremaid tulemusi kui vaid põhitõdedega tutvunud ravijad,“ lisas Linde.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2009, 16:41
Otsi:

Ava täpsem otsing