Pankrot kui äriidee võib popiks saada

1706-aripaev 21. jaanuar 2009, 07:50

Teho - see sõna tähendab soome keeles
efekti, mõju, jõudu. Kuidas käib "tehokas" ehk tõhus asjaajamine, selles võisid
soomlased hiljuti ise veenduda.

Tulevad eestlased, võtavad raha, jäävad allhankijaile võlgu, lasevad võlgades ettevõtte pankrotti minna ja asutavad siis kodumaal uue. Ning ei lähe kaua aega, enne kui uus puhas leht juba Maarjamaa linnade teid hooldab, jättes vanad võlausaldajad hambaid krigistama.

Äripäev kardab, et majanduslanguse ajal võib sellist skeemi hakata kasutama aina rohkem ettevõtteid. Teehooldusfirmal Teho õnnestus see JOKK-kübaratrikk ju nii elegantselt.

Kui leht mõned päevad tagasi Teho pankrotieelsest seisundist kirjutas, ütles Jaaksoni Linnahoolduse juht Urmas Teeorg, et nende firma on rohkemgi kui nõus raskustes Teholt lepingud üle võtma. Konkurent vist ei teadnud, et raskustes Teholt võtab lepingud üle uus juriidiline keha Teho Eesti Teehooldus OÜ. Tollel on kõik Teho varad, töötajad ja head sidemed alles, ainult võlad kaelast maha raputatud.

Sellega saatis Tallinna kommunaalamet kõikidele võlglastele signaali, et nemad ei pea soomlaste muresid mikski ning selline käitumine on lubatud. Kui juba linnavalitsus on valmis võlad pankrotipessa jätma ning koostööd väikeste juriidiliste muudatustega jätkama, siis nimemuutja juba tööta ei jää. Teho näide on seda jahmatavam, et tegemist oli suure ja soliidse ettevõttega, ühe Eesti nn kuldsesse kolmikusse kuulunud teehooldajaga, mitte mingi ühe-projekti-firmaga.

Avalikkusele vähemtuntud ettevõtteid, kes võlgu vanadesse firmadesse maha jättes uusi asutavad ja sinna oma varad kannavad, on palju rohkem. Eriti ohtlik on kinnisvara valdkond: olid ju ka Q Vara omanike katsed oma vara abikaasade nimele kirjutada versioon samast "äriplaanist".

Majanduslangus toob sellise käitumise veel rohkem välja. Tulevastest likvideerimistest annab aimu võlglaste arv: maksehäiretega firmade arv on viimase aasta jooksul kahekordistunud, arvestuslikult igal neljandal firmal on raskusi oma rahaliste kohustuste täitmisega.
Majanduslanguse ajal on kuritegevus ja pettuste arv (nagu ka alkoholism) tavapäraselt suurem. Ja kui pankrotilaine on tulekul, siis on põhjust arvata, et sama käib ka selliste pankrottide kohta, kus võlgnikud püüavad oma varasid võlausaldajate eest varjata.

Palju sõltub siin tellijatest. Nemad - eriti veel maksumaksja rahaga opereerijad - ei tohi JOKK-skeemidest mööda vaadata.

Muidugi peaksid ka ettevõtte töötajad sellistel juhtudel oma kahtlustest rääkima. Kuid töötajad on sisuliselt kaitsetud, sest nendel on valida suu pidamise või sissetuleku kaotamise vahel - tellija seevastu on tugevama positsioonil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. January 2009, 07:50
Otsi:

Ava täpsem otsing