Eksportijate päästepakett sai ettevõtjatelt rohelise tule

Kadri Paas 22. jaanuar 2009, 00:00

Eile majandusministeeriumis toimunud arutelul pangaliitu esindanud Sampo Panga juht Aivar Rehe ütles, et toetab ja kiidab ettevalmistatud ettevõtluse toetamise paketti. "Saime kindluse, et osapooled on valmis hindama ja ümber hindama rahaliste ressursside olemasolu," märkis ta. Kui seda pakkuda ettevõtlusele, siis peab sellel ikkagi kate olema, lisas ta.

Juhan Partsi sõnul sai kohtumisel selgeks, et kõigil asjaosalistel - nii pankade kui ka äriringkondade esindajatel - on huvi olemas. Ministri kinnitusel tuleb selgeks teha, millised ettevõtted täpselt toetust vajaks.

"Meil ei ole mõtet heietada lootust, et raskustes ettevõtja saab toetust, mis konkurentsivõime kaotanud firma päästaks. Põhiline on ikkagi toetada kohanemisvõimet ja vaadata, et kas on selliseid turutõrkeid, kus täiendav riigi või KredExi garantii oleks toeks," rääkis Parts.

Oluline küsimus on ka pankade krediidivõimekus. "Kas on võimalusi riigi toel saada parematel tingimustel raharessurssi. Ennekõike mõtleme Euroopa Investeerimispanga väikestele ja keskmistele ettevõtetele mõeldud laenuraha," ütles majandusminister. "Praegu ettevõtjad ütlevad, et pangamarginaalid on kõrged. Mõned ütlevad, et nad on saanud naaberriikide pankadest tunduvalt parema marginaaliga laenu," lisas ta.

ASi Wendre juht Vahur Roosaar ütles esmaspäevases Äripäevas, et pangad võiksid seni puhta renomeega edukate ettevõtete suhtes paindlikumad olla. "Pangandus on majanduse vereringe ja see kehv olukord on tekitanud situatsiooni, kus täiesti normaalsed ettevõtted kannatavad krediidinappuse käes," nentis ta.

Premia Tallinna Külmhoone juht Kuldar Leis lisas, et pankade konservatiivsus mõjutab tööstuse ja kogu riigi niigi kehva käekäiku vaid halvemuse suunas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing