Praegune majanduslangus soosib laenuintressi fikseerimist

Virge Lahe 22. jaanuar 2009, 00:00

"Selle aasta sõnum on intresside fikseerimine ajalooliselt madalal tasemel," ütles Nordea Marketsi müügijuht Tõnu Palm. "Ameerika Föderaalreservi intressid on oma põhja juba saavutanud, kuid euro intressidel on veel langusruumi," lisas ta.

Palmi sõnul on madalad intressimäärad kasulikud nii eraisikutele kui ka ettevõtetele. Kui inflatsioon hakkab tulevikus kasvama, siis praegu intressi fikseerides saavutatakse Palmi ütlusel võit.

"Pangad pakuvad ettevõtetele ka keerulisemaid riskimaandamise instrumente, nagu keerukamad intressi-swap'id ja optsioonid," lisas ta. Neid instrumente kasutades õnnestub fikseerida intressid veelgi madalamal tasemel, tõdes Palm.

SEB eraisikulaenude äriarendusjuht Triin Messimas ütles, et intressi fikseerimist tasub kaaluda uue laenu võtjal. "Praegu ei soosi laenuintressi fikseerimist üleilmne finantskriis, mis on kergitanud raha hinda," nentis ta.

Messimase ütlusel pole võimalik intressimuudatusi lähemaks 3-5 aastaks täpselt prognoosida, seega kaasneb ujuvintressiga laenuga risk. "Fikseeritud intressist on kasu laenusaajale, kuna tema laenukulud on kogu fikseerimise perioodiks täpselt ette ennustatavad ja seega ei ole sel ajal riski, et laenumaksed võiksid kallineda," põhjendas ta.

Panga jaoks pole vahet, kas laenusaaja valib fikseeritud või ujuva intressi, sest pangale jääv marginaal on ühesuurune, lisas Messimas.

Sampo Pank soovitab Euribori langustrendi arvestades kaaluda eraisikuil laenuintresside fikseerimist sügisel. "Kui inimene on kindel, et järgmise viie aasta jooksul tal eluaset vahetada plaanis ei ole, siis intressiperioodi fikseerimine pikemaks ajaks vabastab pingest iga päev Euribori liikumist jälgida," ütles Sampo personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur.

Eesti Panga finantsvahenduse osakonna juhataja Jaak Tõrs ütles, et intressid on langenud kõikjal ning languse jätkumist on oodata ka edaspidi.

"Kolmekuise Euribori futuuride põhjal ootavad turud aasta lõpuks Euribori tasemeks 1,8-1,9 protsenti, mis on praegusest 0,4-0,5 protsendipunkti võrra madalamal," rääkis Tõrs.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing