Viik: IT-lahendused kuulutada vabavaraks

Kadrin Karner 22. jaanuar 2009, 00:00

"Et meie e-eksporti toetada, peaks riigi tellitavad IT-lahendused, mis moodustavad pea kolmandiku või isegi üle kolmandiku meie IT-arenduse turumahust, mitte kuuluma riigile ega selle teostajale, vaid peaks olema vabavaraks kuulutatud. See võimaldaks kõikidel erinevatel partneritel seda eksportida," rääkis ta.

"Teine oluline osa on see, et kas ja millisel viisil meie välisesindused ja riik toetavad meie e-eksporti," sõnas Viik. Ta käis välja mõtte, et saatkondade juures võiks olla e-riigi kompetentsiga inimesed.

Fujitsu Services ASi nõukogu esimehe Niilo Saardi sõnul käidi ümarlaual välja idee, et Eestisse võiks teha rahvusvahelise nõustajate koja, mis koosneks suurest rahvusvaheliste korporatsioonide esindajatest, nagu Skype, IMB, Fujitsu.

"Suurte firmade probleem on selles, et neil ei ole küllalt häid teadmisi rakendusvaldkonnast, mis Eestil kui arenenud infotehnoloogia riigil, avalikus sektoris on," ütles Saard.

E-ekspordi ümarlaual osalenud NOW Innovationsi asutaja Kalju Rüütli näeb potentsiaalsete e-ekspordi maade seas endiseid NSVLi riike.

Rüüti sõnul tuleb võtta kindel fookus, kus saaks e-riigi kogemust jagada.

Rüütli rääkis, et kuna ettevõtluskeskkond Eestis ei ole soodne, kiputakse ettevõtteid teistesse riikidesse viima, sest seal on tunduvalt parem tegutseda.

"Selleks, et eksportida, tuleb enne teha mingi toode, aga praegu kipub asi nii olema, et viiakse ettevõtteid Eestist välja, sest ettevõtluspiirkonnad teistes riikides on palju paremad," rääkis Rüütli.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:54
Otsi:

Ava täpsem otsing