Uuringud: loteriivõit ei too pikaajalist heaolu ega tervist

22. jaanuar 2009, 19:53

Briti ja USA lotovõitjate uuringud
kinnitavad kurba tõsiasja, et enim ostavad loteriipileteid inimesed, kes kõige
vähem oskavad võidetud rahaga arukalt ringi käia.

Suure lotovõiduga kaasnevad pikaajaline majanduslik kindlustatus ning mõnus elu hea tervise juures on tihti vaid fantaasia, vahendas hiljutisi uuringuid New Scientist. Paris School of Economics' teadlased analüüsisid 1994-2005. aastatel 8000 lotoga võitnud briti andmeid, mis koguti majapidamiste paneeluuringu käigus. Võitjate hilisema kehva käekäigu põhjus peitus tihti kõrtsis. Suuremate võitjate puhul tuvastati vaimse heaolutunde ajutine kasv, tervikuna aga tervis ei paranenud. Oluline tegur oli siinpuhul suurenenud alkoholi ja tubaka pruukimine.

Kui kehaline tervis ka ei parane, aitab võit vast ikka tuleviku majanduslikult kindlustada? Florida võitjate uuring sellele kindlat kinnitust ei anna. Kentucky ülikooli teadlased võrdlesid suurvõitjaid (50 000 - 15 0000 dollarit) vähem õnnelikega (võit alla 10 000 dollari). Suurvõitjate hulgas oli üksikisiku pankrotte kahe aasta jooksul pärast võitu 50% osariigi keskmisest vähem.

Seejärel hüppas aga näitaja üles: viis aastat hiljem oli mõlema grupi liikmeist 5% pankrotti läinud. Märkimisväärne on, et võidud olid tavaliselt suuremad võlasummadest, mis inimese hiljem pankrotti viisid. Keskmine võit oli uuritutel 65 000 dollarit ehk üle 10 000 dollari keskmisest võlasummast enam. Paljud loteriivõitjad saavad tõesti rikkaks, kuid suure osa jaoks nende seas on see vaid ajutine.

Mõned riiklikud loteriid pakuvad valikuvõimalust saada raha kätte aastamaksetena - näiteks miljonidollariline võit võrdsetes osades 25 aasta jooksul. Niimoodi jagatuna ei tee see aasta peale rohkem kui, et tõstab sinu tulumaksumäära ühe astme võrra kõrgemale.

Võitjate, suures osas alamatest ühiskonnaklassidest inimeste, häda on see, et hakatakse miljonäri moodi elama (õieti niimoodi, kuidas miljonäre arvatakse elavat) ja lõpetatakse võlgades. Kui inimestel pole oidu maandada rahalisi riske mõistlikul moel (arukas inimene mõistab, et loterii ega muu hasartmäng ei ole selline mõistlik moodus), on neil vähe lootust isegi siis, kui nad saavad suure ühekordse rahasüsti. Kesiste raha haldamise oskustega inimene võib ühe õhtuga oma värsked miljonid ära raisata ning leida end nädala pärast tänavalt.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. January 2009, 19:53
Otsi:

Ava täpsem otsing