BÖRS: Starman in memoriam

23. jaanuar 2009, 15:14

Teatan kurbusega, et pärast pikka vindumist
Tallinna börsil, kus vabalt kaubeldavad olid vaid pooleteist protsenti ettevõtte
poolt emiteeritud aktsiatest, esitas eile taotluse noteerimise lõpetamiseks
telekomifirma Starman.

Starmani aktsia noteeriti Tallinna börsil 2005. aasta 28. juunil. Tegemist oli teise börsileminekuga Eesti Telekomi börsileviimist 1999. aasta veebruaris tekkinud kuueaastast vaheaega. Võidujooksu Hansapanga ülevõtmisest tekkinud vabale rahale võitis siis Tallinna Vesi, mille aktsiad jõudsid börsile kuu aega varem.

Aktsiate avalik esmaemissioon (IPO) oli edukas. Tuumikaktsionäri müüki pandud aktsiaid märkisid kutselised investorid (fondid) üheksa- ning jaeinvestorid 3,5-kordselt üle. Kokku sai ettevõtte väärtpabereid 1600 Eesti jaeinvestorit, nende hulgas 500 Starmani klienti.

Starmani börsidebüüt oli tormiline. Esimeste kauplemisminutitega lendas aktsia hind 50 protsenti märkimishinnast kõrgemale. Hiljem toimus mõningane rahunemine ning väärtpaberi sulgemishinnaks sai 62,27 krooni, mis tähendas investoritele 19-protsendilist tulu.

Edaspidine börsielu Starmanile nii roosiliselt ei kulgenud. Samal ajal kui nii mõnigi aktsia tegi 2005-2006. aastal peadpööritavat tõusu, jäi Starmani vähelikviidne väärtpaber uimaseks.
Ilmselt seepärast otsustasidki Starmani tuumikomanikud 2007. aasta teisel poolel ettevõtte väikeaktsionäridelt välja osta pikema eesmärgiga Starman börsilt minema viia.

Ettevõtte omanikeringi kontsentreerumisele järgnes 2007. aasta oktoobris ülevõtmispakkumine väikeaktsionäridele hinnaga 89,97 krooni aktsia. Ülevõtmise tulemusel jäi ettevõttel järele 271 väikeaktsionäri kellele kuulus 1,68 protsenti ettevõtte aktsiatest. Eile sisuliselt korrati poolest aastat tagasi tehtud ülevõtmispakkumist ning võib peaaegu sajaprotsendiliselt kindel olla, et selle tulemusena läheb Starman börsilt minema.

Lahkujat jäävad Tallinna börsil mäletama üks kohtutoimik, üks krunt ja veel 14 börsiettevõtet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2009, 16:02
Otsi:

Ava täpsem otsing