Kommentaar: hoia pangast eemale!

Annika Matson 23. jaanuar 2009, 11:45

Pangad soovitavad kodulaenuvõtjaile taas
intresside fikseerimist. Pigem võiksid eluasemelaenuvõtjad praegu pankadest
eemale hoida, kui pole just põletavat vajadust muuta laenutingimusi.

Miks maksta pangale kõrgemat intressi, kui võib neilt küsida tasu säästude hoiustamise eest. Pangad andsid vahepeal laene välja väga madala riskimarginaaliga. Laenupidu oli kasulik kliendile, kes sai pankadest laenupakkumisi küsides laenu hinda alla lüüa. See aeg ei kordu niipea. Seetõttu võib laenulepingut muutma minnes juhtuda, et pangad koos intressi fikseerimisega kergitavad ka riskimarginaali.

Pangad põhjendavad intressi fikseerimist sellega, et intressid on ajalooliselt madalal tasemel, ning soovitavad seda võimalust kaaluda uue laenu võtjail ja neil, kel on plaanis osa laenusummat tagasi maksta või ostetud vara müüa. Laenuvõtjail pole mõtet üritada tabada Euribori madalaimat taset. Pigem tasub fikseerimisele mõelda, kui on veendumus, et Euribori langustrend on läbi. Seda veendumust pole praegu pankadel endilgi.

Intressi fikseerimine annab kindlustunde - laenumakse püsib stabiilne, mis lubab laenuvõtjal paremini oma kulusid planeerida. Ent kindlustunde eest tuleb maksta - laenumaksed mõnevõrra suurenevad. Lisaks tuleb tasuda lepingu muutmisega seotud teenustasud.

Odavaim võib olla variant, kui laenuvõtja ise säästab iga kuu kindla summa, mida ta saab siis kasutada Euribori tõusu korral. Kui tõusu ei tule või jääb see madalamaks, saab säästud muuks kulutada või need hoiustada.

Miks maksta pangale kõrgemat laenuintressi, kui on võimalik pankadelt küsida tasu säästude hoiustamise eest?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2009, 14:07
Otsi:

Ava täpsem otsing