Muuli: meedia on Savisaart väga kaua peksnud

23. jaanuar 2009, 14:23

Ajalehe Postimees peatoimetaja asetäitja
Kalle Muuli sõnul on meediapeks paratamatu osa ajakirjandusest, kuid ilma
kohtuotsuseta ei ole see tulemuslik ühele ega teisele poolele.

„Meediapeks on sama vana kui ajakirjandus,“ märkis Muuli Eesti Ajalehtede Liidu konverentsil “Meedia ja korruptsioon. Meedia roll poliitilise kultuuri edendamisel.“.

Ajakirjanik märkis, et näiteks Siim Kallase puhul küsib alati mõni netikommentaator: „Siim, kus 10 miljonit on?“. Olenemata sellest, et inimene mitmes kohtus on õigeks mõistetud, see on üks näide meediapeksu mõjust.

Meediapeks on kahjulik ka ajakirjandusele, sest see kõigutab selle institutsiooni usaldusväärsust. „Meediapeksus on sees tavaliselt kõva uudis. Kui aga peks kestab liiga kaua, ilma et sellele järgneks mingi otsus, siis ei tohiks teemat kõrvale jätta, vaid tuleks usaldusväärsuse nimel edasi töötada. Süüdimõistev kohtuotsus mõistaks siin ajakirjanduse õigeks. Kohtupidamine on vajalik igal juhul, ka sel juhul, kui tuleb õigeksmõistev otsus,“ rääkis Muuli. Ajakirjanik tõi välja, et kui meedia kaua ühte inimest peksab, muutub too immuunseks. Üks selline näide on Edgar Savisaar.

„Ilmselgelt on tunda paljude väljaannete ja Edgar Savisaare vahel vaenu, mida ei peaks olema. Murelikuks teeb ka Rein Langi tõrjuv hoiak meedia suhtes. Lang süüdistab meediat kõiges, mis talle ei meeldi. See ei ole normaalne, et Lang Postimehe kogenud ajakirjanikku kloaagiväljaande esindajaks sõimab. Ajakirjandus ei peksa kunagi kedagi kiusu pärast. Vastandumine ei ole konstruktiivne tee,“ rääkis Muuli.

Kui meedia peksab, aga riik ei suuda teha otsust, tekib samuti teatav ükskõiksus. Muuli sõnul see juhtunud näiteks Tallinna korteritehingute puhul, mis endiselt toimuvad.

Muuli möönis, et vahel on meediapeks ebaõiglane: „Pekstakse valet inimest, vale asja eest. Või jäetakse õige inimene peksmata.“ Ajakirjanik märkis, et meedia ei tohiks oma väljaütlemistes olla liiga karm ega nõuda näiteks väga kergekäeliselt kellegi tagasiastumist.

Meedia tegeleb teataval viisil omakohtuga, mis on ühiskonna poolt aktsepteeritud. Kui aga kohtuotsust ei järgne, siis võivad ühiskonnas mõned muud inimesed asja n-ö lõpuni viia. Lätis leidis see väljenduse parlamendihoone kividega loopimises, tõi ajakirjanik näite.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2009, 16:03
Otsi:

Ava täpsem otsing