Savisaar: ma ei taha, et ajakirjanikud mind armastaksid

23. jaanuar 2009, 16:12

Tallinna linnapea ja Keskerakonna liider
Edgar Savisaar ütles, et ta ei soovi meedia armastust, aga kui enam alternatiivi
pole, siis hakkab meedia ka teda toetama.

“Ma pöördun selle 10 protsendi poliitiliselt arranžeeritud ajakirjanike poole, kellest varemgi olen rääkinud. Tavaliselt on olnud nii, et kui valitsuskoalitsiooni reiting kukub, siis opositsiooni toetus kasvab. Seekord te olete enese ette püstitanud eesmärgi suruda Ansipi toetus alla nii, et Keskerakonna toetus seejuures jumala pärast ei kasvaks. Ütlen kohe, et olete enesele võtnud üle jõu käiva ülesande. Loodusseaduste vastu ei saa keegi. Ehk teiste sõnadega - Keskerakonna võimuletuleku eest riigis ei pääse te kuhugi,” lubas Keskerakonna liider Eesti Ajalehtede Liidu konverentsil “Meedia ja korruptsioon. Meedia roll poliitilise kultuuri edendamisel.“.

Savisaar ei soovi enda sõnul, et ta meedia lemmikuks muutuks. “Hiljuti ütles mulle üks nördinud naisajakirjanik: „Ma ei saa mitte kunagi Teist soodsalt kirjutada, sest ma lihtsalt ei armasta Teid!“ Aitäh. Mina küll ei taha, et ajakirjanikud mind armastaksid. Ega Franklin Delano Roosevelti ka suur enamus ajakirjandusest ei armastanud; vastupidi, teda lausa vihati – aga teda hakati toetama, kui saadi aru, et midagi muud ei ole teha, alternatiivi ei ole. Ma usun, et varem või hiljem jõuab see arusaamine ka teieni,” rääkis Savisaar.

Savisaart teeb murelikuks läbipaistmatus meedias. Näiteks tippsaatejuhtide palkade kohta on seni ajakirjandus suutnud paremal juhul esitada ainult küsimusi, kuid vastuseid leida mitte. Savisaar meenutas, et ka riiklik andmekaitse inspektsioon ei näinud ükskord Kesknädala esitatud vaidele vastates probleemi, et riigiraadios "Olukorrast riigis" saatejuhtidele (Anvar Samostile ja Kalle Muulile) makstav honorar salastati.

“Muide, ajakirjanike palgasaladuse üldine hoidmine ei teenigi ajakirjanike eneste, sh isegi mitte tippajakirjanike huve. Salastatus on loonud ainult nende tööandjatele võimaluse honoraride ja palkadega ajakirjanike arvel manipuleerimiseks,” märkis poliitik.

Savisaare sõnul pole viimastel aastatel enam kuulda ajakirjanikele pistise maksmisest, kuigi ta ei välista, et seegi nähtus pole veel kadunud.

Poliitik leiab, et lisaks valitsuse vahetusele vajab Eesti ka vahetust ajakirjanduses. “Arvan, et seoses kriisiga see ka toimub ning senine tegeliku konkurentsi minetanud meediaklikk laguneb. Ajakirjanduses tõelise konkurentsi taastamine on seetõttu väga tõsine asi. Vähemalt sama tõsine kui parteide konkurentsi säilimine,” ennustas ta.

Poliitik andis ka nõuandeid, mida ajakirjandusega ette võtta. “Meedia isepuhastumisvõime võib taastada välise sekkumisega - tegeliku konkurentsi taastamisega Eesti Meedia ja Ekspress Grupi ühisosade eraldamise läbi, mis on eelkõige konkurentsiameti teema,” pakkus ta välja lahenduse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2009, 16:13
Otsi:

Ava täpsem otsing