Piimatootjad vaaguvad ületootmise pärast hinge

24. jaanuar 2009, 16:08

Kui mullu pidi Lääne-Virumaal tegevuse
lõpetama kuus keskmise suurusega piimafarmi, siis tänavu kurdavad piimakvootide
suurendamisest tulenevaid toimetulekuraskusi juba ka suurtootjad, kirjutab
Virumaa Teataja.

Eelmisel aastal lõpetas Lääne-Virumaal jõudluskontrolli andmeil tegevuse kuus kuni viiekümne lehmaga farmi, kuna tööstused neilt enam toorpiima vastu ei võtnud.

Hulk Eesti piimatalusid on koondunud ühistutesse ja püüavad piimatöötlejaile suuremaid koguseid müües saada paremat hinda. Näiteks Pandivere piimaühistu koondab kaheksat suuremat piimafarmi. Ühistu eestvedaja, Ebavere suurtalu juhataja Ilme Rikken-Gavronski rääkis, et detsembrikuuga võrreldes on piima kokkuostuhind kukkunud 50 senti ja on praegu 3,80 krooni kilo. Piima omahinnaks on aga üle viie krooni.

Jõgeva Tootjate liit püüab ajada farmeritele võimalikult kasulikku poliitikat, aga lihtne see pole. "Kogume piima Jõgeva, Lääne-Viru, Viljandi, Pärnu ja Põlva maakonnast," loetles partnereid Urmas Ingver. Piim müüak shy;se Põltsamaa meiereile, ASile Maag ja ASile Tere.

Ingver kurtis, et piimatootmine veereb allamäge ülemaailmse majanduse jahtumise ja piimakvoodi tõstmise tõttu Euroopa Liidus. Kvoodi kaheprotsendilise tõusu tõttu tuli Euroopa siseturule juurde 2,84 miljonit tonni piima.

Aastaid Eesti maaelu edasiviivaks jõuks kuulutatud piimatootmine ähvardab seepeale pankrotti minna. "Ei tohiks unustada, et üks lehm aitab harida kaht hektarit maad ja kümme lehma annavad ühele inimesele töö," rääkis Ingver riigi toetuse vajalikkusest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. January 2009, 16:08
Otsi:

Ava täpsem otsing