HansaRaama pani kliendid karmilt ultimaatumi ette

Väinu Rozental 26. jaanuar 2009, 00:00

HansaWorldi tooteid vahendav HW HansaRaama OÜ saatis sügisel klientidele kirja, et versiooni HansaRaama 4.3. kasutusõigus lõpeb 30. septembril 2009. Samas pakuti ka uue põlvkonna versiooni HansaRaama 5.4. Üksteist aastat tegutsenud HW HansaRaamal on 4600 klienti.

"Miks me peaksime tarkvara uue versiooni ostma, kui me oleme praegusega täiesti rahul," küsis Tartus nahktooteid müüva OÜ Maine juhatuse liige Anneli Tamme. "Kui me 2003. aastal HansaRaama raamatupidamisprogrammi muretsesime, siis kinnitati meile, et täienduste ostmine ning arendustasud pole kohustuslikud," lisas ta.

HW HansaRaama tegevjuht Helen Märtsoo kinnitas e-kirjas, et tarkvara litsentseerimine pole samastatav ostmisega. "Litsentseeritud tarkvara moodulid ei saa kliendi omaks, vaid kliendile antakse tarkvara kasutamise õigus," selgitas ta. Vanade versioonide kasutusõiguse lõpetamises pole midagi erakordset, lisas Märtsoo.

Ta tõi välja mitu tegurit, miks HansaRaama versiooni 4.3. kasutusõigus lõpeb. "Et ennetada turvariske," oli esimene põhjus. Pealegi nõudvat vanade versioonide toetamine ülisuuri kulutusi.

"Mõistame, et täiendav kulutus tekitab klientides küsimusi. Üheaastane etteteatamise periood annab klientidele võimaluse oma otsuseid kujundada," sõnas Märtsoo.

Tartu IT-firma OÜ Neuron Systems juhataja Gunnar Raadi sõnul on Hansa programmide müüjate käitumine pretsedenditu. "Eestis pole seni veel keegi sellise asjaga hakkama saanud, et juba ostetud asi võetakse lihtsalt käest ära," ütles ta.

Majandustarkvara vahendaja ASi Merit Tarkvara juhataja Andres Kert pidas konkurendi HW HansaRaama käitumist ebaharilikuks. "Ma ei tea varasemast ajast ühtki juhust, kus firma oleks lõpetanud kliendiga tarkvara litsentsilepingu ühepoolselt," rääkis Kert.

Meie poole on seoses tarkvara versiooni sulgemisega pöördunud kolm ettevõtet. Keegi neist pole hakanud veel vaidlema, kuid kui klientidel jätkuks südikust, oleks vaidlusteemat küll. Lepingud, mis mina näinud olen, näitavad, et klient on ostnud tarkvaraprogrammi ilma piiranguteta. Võlaõigusseaduse paragrahv litsentsilepingu ülesütlemise kohta on tõlgendamise küsimus ja sellega võiks riigikohtu lahendini välja minna.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:54
Otsi:

Ava täpsem otsing