Kütuseaktsiisi laekumine pidurdab teedeehitust

Mariliis Pinn 26. jaanuar 2009, 00:00

Sel aastal saavad omavalitsused riigilt teehoiuks lisatoetust 10% kütuseaktsiisist ehk 378 miljonit krooni. Mullu läks neile 15% aktsiisist ehk esialgseil andmeil 670 miljonit.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teedetalituse juhataja Taivo-Ahti Adamsoni sõnul on 10% seaduses ette nähtud miinimum. Mullu anti kohalikele teedele rohkem raha, lisaks laekub kütuseaktsiisi vähem, põhjendas ta tänavust kärpimist.

Tee-ehitusfirma Talter juhi Sven Pertensi sõnul jääb talle arusaamatuks, miks riik ei panusta praegu teede ja infrastruktuuri ehituseks, kuna see annaks tööd ja elavdaks majandust.

Talteri käive väheneb Pertensi sõnul tänavu kuni 40%. Aastatel 2006 ja 2007 oli Talteri käive kolmveerand miljardi krooni ringis, kasumit teeniti mõlemal aastal ligi 50 miljonit krooni.

"Riik on ju meil teedeehituses peamine klient, sest arendusega tegelevaid eratellijaid enam pole," kommenteeris Pertens riigi otsuse mõju. Ka Tallinna linn vähendab tellimuste hulka, kuigi väiksemal määral, lisas ta.

Pertensi sõnul tuleb tee-ehitajail vähendada riiklike tellimuste vähenemisel töötajate arvu, mis aga suurendab tööpuudust. "Raskusi tekib ka materjalide müüjatel ning pankadel, sest teede-ehitusfirmad jäävad tehnika liisingu eest võlgu," prognoosis ta. Konkurente jääb tänavu küll vähemaks, ent igale riigihankele joostakse endiselt tormi, lisas Pertens.

Mulluse taseme säilimist lootnud maaomavalitsuste liidu juhi Kurmet Müürsepa sõnul on nad rahul ka 10% toetusega. "Me ei ole fundamentalistid. Hea, et niigi läks," märkis ta. "2000. aastal alustades oli meil 0%, alguses saime 50 miljonit ja nii ta on kasvanud," lisas Müürsepp.

Pikas perspektiivis on maaomavalitsuste liidu eesmärk, et kohalike teede hüvanguks läheks 30% kütuseaktsiisist. "Esialgne eesmärk oli 2011, kui seda peab ilmselt korrigeerima," tunnistas ta.

Valitsus kinnitas Juhan Partsi esitatud teehoiu rahade jaotuskava kohalikele omavalitsustele aastaks 2009 neljapäeval hilisõhtuni kestnud istungil. Lisaks riigi toetusele tuleb raha ka omavalitsuste eelarvevahenditest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing