Foorum toob Davosi rekordarvu osavõtjaid

Sirje Rank 27. jaanuar 2009, 00:00

Kokku on osalejaid ligi 2500, neist 1400 on äriliidrid, kes on oma firmade kasumite ja börsiväärtuse langust trotsides otsustanud siiski kulukal üritusel osaleda.

Foorumi tänavune teema - "Kujundades kriisijärgset maailma" - on mõnevõrra ennatlik, kui arvestada, et kriisi põhi pole veel käes. Nii plaanib IMF sel nädalal avalikustada uue ja veelgi süngema maailmamajanduse kasvuprognoosi. Pühapäeval tsiteeris agentuur Reuters IMFi kapitaliturgude osakonna asedirektorit Axel Bertuch-Samuelsi, kelle sõnul kärbitakse kasvuprognoosi varasemalt 2,2 protsendilt 1-1,5 protsendile.

Foorumil loodetakse saada vastus küsimusele, kui hulluks asjad veel minna võivad, ja mis on see, mis languse uuesti kasvuks pöörab. "Sellest saab üks olulisemaid kohtumisi foorumi ajaloos," lubas korraldaja Klaus Schwab. Kriisi ajal on kokku tuldud ka 1980. ja 1990. aastatel, kuid Schwabi sõnul ei olnud ükski varasem kriis sellise globaalse ulatusega.

Kui viimastel aastatel on tähelepanu keskmes olnud riskifondid ja riiklikud investeerimisfondid, siis tänavu räägitakse ilmselt palju riigi rollist majanduses. "See võib olla esimene kohtumine Davosis, kus kapitalismi vaadatakse imetlemise asemel kui läbikukkumist," ütles ajalehele Wall Street Journal majandus- ja poliitikateaduste professor Ethan Kapstein.

Foorumiks valminud globaalsete riskide raport rõhutas kordades kasvanud eelarvekriisi riski maailma arenenud tööstusriikides. Raport hoiatab, et finantssüsteemi päästmine riigi rahaga seab ohtu eriti juba varem suure eelarvedefitsiidi või võlakoormaga riigid, nagu USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania ja Austraalia.

Poliitilisest eliidist on foorumi peakõnelejate hulgas Hiina peaminister Wen Jiabao ning Venemaa peaminister Vladimir Putin. Kohal on ka Saksamaa kantsler Angela Merkel ning Suurbritannia peaminister Gordon Brown.

Aja märgina on maailma pangandustippude read Davosi suusakuurordis algaval maailma majandusfoorumil varasemast hõredamad.

Nii ei ole enam kedagi osalemas pankrotti läinud investeerimispangast Lehman Brothers, mis tavatses maailma koorekihi kohtumisele läkitada suuri delegatsioone. Koju on jäänud Citigroupi juht Vikram Pandit ja Goldman Sachsi Lloyd Blankfein. Veel viimasel hetkel pidi reisiplaanid tühistama endine Merrill Lynchi juht John Thain, kes sai läinud nädalal sule sappa.

Kaalukaid äraütlemisi on ka võimueliidi seas. Foorumi korraldajale Klaus Schwabile on kindlasti suur pettumus, et tulemata jäävad nii USA uue presidendi Barack Obama rahandusministri kandidaat Timothy Geithner kui ka majandusnõunik Lawrence Summers. "Kui ma võiksin midagi soovida, siis seda, et näeksime Ameerikast kaalukate võtmeisikute osavõttu," ütles Schwab detsembris agentuurile Bloomberg. Obama saadab Davosi oma nõuniku Valeri Jarretti.

California osariigi eelarves haigutav defitsiit sunnib koju jääma osariigi kuberneri Arnold Schwarzeneggerit.

Foorumi paneelis esinema pidanud India firma Satyam Computer Services Ltd endine juht B. Ramalinga Raju on aga suures petuskeemis osalemise eest kahtlustatuna hoopis vangis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing