Eesti toetab ELi naabreid enam kui 15 miljoniga

27. jaanuar 2009, 13:09

Välisminister Urmas Paet allkirjastas eile
Brüsselis Naabrusrahastu Sihtfondi (NIF) lepingu, mille kaudu toetatakse Euroopa
Liidu naabrus- ja partnerriike.

Eesti maksab sihtfondi enam kui 15 miljoni krooni suuruse sissemakse kolme aasta jooksul kolme osamaksena. Raha eraldatakse välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabiks ettenähtud vahenditest.

Sihtfondi peaeesmärk on aidata kaasa Euroopa naabrus- ja partnerlusvahendi strateegiliste eesmärkide saavutamisele. Paeti sõnul tahab Eesti sihtrahastamise abil tugevdada Euroopa Liidu ja naabrite infrastruktuuri vastastikust seotust veonduse ning energia valdkonnas, samuti tegeleda ühiste keskkonnaprobleemidega ja toetada üldiselt igakülgselt naaberriikide tegevust.

"Naabrusrahastu ühendab Euroopa avalike rahaasutuste antavad laenud Euroopa Ühenduse rahalise toetuse ja liikmesriikidelt saadud sissemaksetega, sest ühiselt tegutsedes on toetuse mõju suurem ja nii on võimalik rahastada suuremahulisi tegevusi ning tagada seeläbi ELi arengukoostöö suurem nähtavus partnerriigis," lisas Paet.

Lepingu osapooled on sihtfondi rahastavad Euroopa Liidu liikmesriigid, Euroopa Komisjon ning fondijuht Euroopa Investeerimispank. Teistest ELi liikmesriikidest rahastavad sihtfondi Austria, Bulgaaria, Hispaania, Itaalia, Kreeka, Luksemburg, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Soome, Saksamaa ja Tšehhi.

4. detsembril 2006 võttis Euroopa Komisjon vastu avalduse Euroopa naabruspoliitika tugevdamise kohta. Aasta hilisemas avalduses tehti ettepanek luua naabrusrahastu, et toetada naabrus- ja partnerriikide infrastruktuurikulusid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2009, 13:09
Otsi:

Ava täpsem otsing