Laar: viivitamine eelarvekärpega viib Eesti IMFi ukse taha

27. jaanuar 2009, 09:48

Järgmise kuu jooksul langetatavad või
langetamata jäetavad otsused määravad, kas jääme tulevikus oma saatuse
peremeheks või ei, kirjutas IRLi esimees Mart Laar Postimehes.

"Me võime lõputult arutleda, kes on tekkinud olukorras süüdi või miks langetati viimase viie aasta jooksul Eestis otsuseid, mis siinset majanduskriisi süvendasid. Paraku pole sellest kasu, Eesti peab vaatama tulevikku," kirjutas Laar.

Ekspeaminister nentis, et 2008. aastal pandi nahka suur osa varasematel aastatel kogutud reservidest ning kui me midagi ei muuda, süüakse sel aastal ära reservidesse veel alles jäänu.

"Me ei saa lõputult pead liiva alla toppida ning rääkida, et kärpida küll tuleb, kuid sellest või teisest kohast on kärpimine välistatud. Minimaalselt vajaliku kärpe suurus pole seejuures mitte viis, vaid vähemalt kaheksa miljardit krooni," märkis Laar. Kärpides eelarvet sellest summast vähem, võime sattuda olukorda, kus tehtud kärbe on küll valus, kuid ei taga loodetud tulemust, lisas ta.

Peamine küsimus pole tema sõnul seejuures aga mitte pääs eurotsooni. "Küsimus on selles, kas jätame otsustusõiguse oma tuleviku üle endi kätte või hakkame naabrite kombel IMFi pärisorjaks," nentis Laar. Tema sõnul jääks katus siis vähemalt esialgu küll pea kohale ja leivapaluke lauale, ent õigus ise oma asju otsustada muutuks imetillukeseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2009, 10:58
Otsi:

Ava täpsem otsing