Analüütikute soosik Tele2

Romet Kreek 28. jaanuar 2009, 00:00

Analüütikud soovitavad osta Rootsis enim Tele2 ja müüa Bolideni aktsiat.

Rootsi juhtivas aktsiaindeksis OMX Stockholm 30 leidis analüütikute suurima heakskiidu Tele2 aktsia. See aktsia kogus viimasel kolmel kuul 75 protsenti ostusoovitusi, 18,8 protsenti hoiusoovitusi ja vaid 6,3 protsenti müügisoovitusi.

Kui tavaliselt on vaadatud 12 kuu jooksul antud soovitusi, viis veel mullu aasta algul olid soovitused äärmiselt kaugel reaalsest raskest majanduskeskkonnast ja ettevõtete ees seisvatest probleemidest.

Viie enimsoositud aktsia seas annavad tooni nn kaitsvate sektorite ettevõtete aktsiad - lisaks Tele2-le TeliaSonera ja tubakatööstus Swedish Match. Üllatavamad on Wallenbergide valdusfirma Investor ja naftakompanii Lundin Petroleum.

Tele2 aktsia hinna-kasumi suhe on päris kõrge - 24,5. Samas on analüütikute 2008. aastaks prognoositud kasumite alusel arvutatud P/E suhtarvu näiduks vaid 10. Järelikult peaks ootuste põhjal tulema neljandas kvartalis suur kasum.

Ettevõtte müüb Lääne-Euroopas varasid ja investeerib tulemit Ida-Euroopasse. Kompaniil oli 11 riigis 24 miljonit kundet. Lisaks senisele tegevusele Venemaal ostis ettevõte hulgaliselt litsentse Vene regioonides, kuhu nüüd on vaja investeerima hakata. Neljandale kvartalile võib avaldada negatiivset mõju rubla devalveerumine. Kas analüütikud on sellega arvestanud?

Ebasoosingus aktsiate rivi juhib kaevanduskompanii Boliden. Seda aktsiat soovitab müüa kolmveerand analüütikutest, hoida 12,5 protsenti ja osta ka 12,5 protsenti. Kui vaadata, mis on juhtunud maavarade hindadega, ei ole imestada, miks veel mõne aja tagusesse börsiraketti nõnda suhtutakse. Kuigi aktsia ajalooline dividenditootlus on 22,7 protsenti, on ebatõenäoline, et ka nüüd suurt dividendi makstakse. Sama kehtib paljude ettevõtete kohta. Kuigi võiks arvata, et suures ebasoosingus on pangaaktsiad, ei ole see päris nii.

Vaid Svenska Handelsbanken mahtus ebasoositud viisikusse. Lisaks on seal tööstusettevõtted Electrolux ja Volvo. Kuna majandusaktiivsus käib üle maailma alla või paremal juhul kasv aeglustub järsult, siis ei ole ka karta nõudluse kasvu veokite järele. Hennes & Mauritzile annab tunda pitsitus tarbijate rahakotis - kuigi kütus on odavam ja intressid madalamad, hoiavad ebakindlus töökohtade pärast ja raske krediidi kättesaadavus tarbijaid tagasi.

Kuigi äärmustesse pangad ei kuulu, on nad ikka pigem soovituste alusel müügiks, mitte ostuks. Swedbank sai 47,8 protsenti müügisoovitusi ja vaid 8,7 protsenti ostusoovitusi. SEB leidis 43,5 protsenti müügisoovitusi ja 19 protsenti ostusoovitusi.

Pankadest on vaid Nordeal rohkem ostusoovitusi (44,4 protsenti 33,3 protsendi müügisoovituste vastu). Vana staaraktsia Ericsson kogus 42,1 protsenti müügisoovitusi ja 23,7 protsenti ostusoovitusi.

Miski ei välista, et olukord halveneb veelgi ning ka analüütikud hindavad ettevõtete ja aktsiate väljavaateid ja soovitusi allapoole. Trendivastased võivad tunda suurt vajadust vastupidi käituda - osta palju müügisoovitusi saanud aktsiaid. Kuid mis viiks aktsiad tõusule? Kui sellele küsimusele vastust ei ole, on ehk vara osta. Iseäranis ohtlikud on pangaaktsiad. Kui panku edasi riigistatakse või leitakse uusi investoreid, kes aitavad laenukahjumeid kapitaliga maha kanda, siis selgub, et vanadele on supp lahjenenud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing