Kui ettevõtlus oli veel kriminaalselt karistatav

Urve Vilk 28. jaanuar 2009, 00:00

Praegune keeruline majanduslik olukord ja teadmatus tuleviku suhtes sunnivad paratamatult mõtlema 1980ndate lõpule ja 1990ndatele, oma riigi ja raha tuleku rasketele õppetundidele ning valitsenud nappidele vahenditele, samas hinges pulbitsenud suurtele lootustele.

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioonil on 2007.-2008. aastal ellu viidud juubeliprojekti "Eesti eraettevõtluse 20" kokkuvõttena ilmumas raamat "Eesti ettevõtluse taassünd 1987-1991", mis sisaldab esimeste ettevõtjate mitteformaalseid ja põnevaid meenutusi, fotosid minevikust ja olevikust ning soovitusi tulevastele ettevõtjatele.

Aastatel 1987-1991, Nõukogude riigi lagunemise ja Eesti iseseisvumise künnisel tegevust alustanud ettevõtjad ja tollased majanduspoliitika kujundajad meenutavad põnevaid ja markantseid hetki ning asju, mis võivad praegu tunduda uskumatuna.

Raamatusse on kirja saanud peaaegu 70 ettevõtliku inimese mälestused, kuidas ja miks nad ettevõtlusega alustasid ajal, kui see oli veel kriminaalkorras karistatav.

Sõna saavad ka tollased riigiametnikud ning poliitikud.

Koostajad ise ütlevad, et raamat ei ole õpik ega ajalootraktaat, vaid meelelahutuslik lugemine neile, kes väärtustavad ettevõtlikku vaimu ja tunnevad huvi majandusajaloo vastu. Raamat on ausammas kõigile neile julgetele ja ettevõtlikele, kelle töö lõpetas Eestis käsumajanduse tekitatud kaose.

EVEA juhatuse liikme Kersti Kraasi sõnul ei suhtunud vaatamata praegusele keerukale ajal, kui otstarbekam oleks ehk ettevõtte tegevusi saneerida, kui mälestusi heietada, keegi tegemisse negatiivselt.

Kraasi sõnul on tähtis meeles pidada kahekümne aasta tagust aega, kui praegu nii iseenesestmõistetavana võetav polnud sugugi tavaline. Ka siis oli kergem ja riskivabam palgatööline olla. Nii et austust väärivad need, kes julgesid võtta riski ja panustada oma elu eraettevõtlusesse. Kui praegu nõuab edukas ettevõtlus tarkust ja paindlikkust, siis 1980ndate lõpul oli tarvis julgust, veidi ehk isegi jultumust. Tähtsal kohal olid ka uuendused, raamatusse pole jõudnud ühtegi ettevõtmist, mille analoog oleks tol ajal Eesti turul juba olemas olnud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing