Lesed ja orvud võivad pettuda

Tõnis Oja 28. jaanuar 2009, 00:00

Seoses börside kukkumisega on oluliselt paranenud aktsiate suhtarvud, mis peaksid aktsiaid investorite jaoks atraktiivseteks muutma. Paraku võivad näiliselt head numbrid osutuda investorite jaoks lõksuks.

Väheriskantseid aktsiaid, mis maksavad korralikult dividende, kutsutakse nn leskede ja orbude aktsiateks, sest dividendid pakuvad investorile stabiilset rahavoogu. Taolisi aktsiaid soovitatakse konservatiivsetele investoritele, kelleks on muu hulgas ka pensionärid.

Paraku on praegune finants- ja majanduskriis kahandamas ka dividendiaktsiate turvalisust. Eile kirjutas uudisteagentuur AP, et sel aastal on juba seitse S&P 500 indeksisse kuuluvat ettevõtet teatanud dividendide vähendamisest, võttes sellega aktsionäride taskutest ära 12 miljardit dollarit. Kui taoline trend jätkub, tähendab see suurimat dividendide vähendamist alates 1958. aastast, kinnitas uudisteagentuur.

Suurim vähendaja on olnud Bank of America, mis teatas dividendide vähendamisest 1,28 dollarilt aktsia kohta (aastas) 4 USA sendini. Seitsmest dividendide vähendamisest teatajast kuus on finantssektorist.

Aga dividendide vähendamine ei käi mitte ainult seal pool Atlandi ookeani. Möödunud nädalal teatas dividendide vähendamisest varasemalt 53 eurosendilt 40 sendini aktsia kohta soomlaste Nokia.

Ka Tallinna börsiettevõtete dividenditootlikkused arvestatuna eelmisel aastal välja makstavate omanikutulusid on kerkinud taevastesse kõrgustesse.

Loodetavad dividendid on ilmselt üks põhjusi, miks Eesti Telekomi aktsia hind on aasta algusega võrreldes kukkunud 30 protsenti. Väga kõrgeid lootusi selle aasta suurtele dividendidele siiski panna ei maksaks. Võib peaaegu mürki võtta, et Arco Vara sel aastal omanikutulu ei maksa. Tõsi, meie börsiettevõtete puhul ei sõltu dividendide maksmine niivõrd firma finantsolukorrast, vaid suuromaniku suvast.

See tähendab, et Eesti Telekomi dividendide suurus ei sõltu mitte niivõrd ettevõtte eelmise aasta kasumist ja selle aasta väljavaadetest, vaid sellest, kui hädasti TeliaSonera neid vajab.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing