Geenid mõjutavad sõprussuhteid

28. jaanuar 2009, 13:02

Ilmselt ei pane kedagi üllatama, et geenid
määravad suures osas, kas inimesel on palju või vähe sõpru. Nüüd on aga
selgunud, et geenide mõju on veel palju ulatuslikum kui võiks arvata.

„Leidsime üsna veidraid asju,“ ütles Nicholas Christakis Harvardi ülikoolist. „Osadel inimestel on neli sõpra, kes kõik tunnevad üksteist. Teistel on jälle neli sõpra, kes pole üksteise olemasolust teadlikudki. Kas nad üksteist tunnevad või mitte, sõltub nende ühise sõbra geenidest,“ väitis Christakis Reutersile.

Christakis on koos James Fowleriga California ülikoolist tuntud uuringute poolest, mis käsitlevad suitsetamise, rasvumise ja õnnelikkuse levikut sotsiaalsetes võrgustikes. Käesolevas uuringus võtsid nad vaatluse alla andmed kaksikute kohta. Kasutati nii geneetiliselt identsete ühemunaraku-kaksikute andmeid kui ka andmeid kahemunaraku-kaksikutelt. „Leidsime, et see tõesti sõltub geenidest, kas inimesel on kalduvus oma sõpru üksteisele tutvustada või mitte,“ ütles Christakis.

Teadlaste arvates mängivad siin rolli evolutsioonilised põhjused. Kesk suhete võrgustikku on hea olla, sest siis on lihtsam hankida kõikvõimalikku kasulikku infot. Samas on sellel lähenemisel ka puudusi, sest paljude inimestega suhtlemine teeb lihtsamaks haiguste hankimise, kirjutatakse ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences ilmunud artiklis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2009, 16:40
Otsi:

Ava täpsem otsing