Helenius: kui raha pole, on parim variant teise firmaga ühineda

29. jaanuar 2009, 16:38

Praegu pole head võimalust lühiajaliselt
raha saada, küll on võimalik ühineda teise ettevõttega, pakkudes talle oma
kompetentsi või turuosa, ütles investeerimispankur Joakim Helenius.

"Kurb vastus küsimusele on, et praegu ei ole loomulikku finantseerimise vahendit," vastas Helenius küsimusele, kust võiks lühiajaliste finantseerimisprobleemidega ettevõte raha saada.

"Kui ei ole sularahavooge, siis parim lahendus on teise ettevõttega ühineda kui võimalik, pakkudes turuosa, teadmisi, ja saades vastu finantsilist tuge. Pankadelt ei saa seda eeldada, ka Trigon Capitalilt mitte," rääkis Helenius Äripäeva Gaselli kongressil. Selleks, et ellu jääda, tuleb leppida iseseisvusest loobumisega, lisas ta.

Helenius rõhutas oma ettekandes, et just halvad ajad kipuvad pakkuma häid võimalusi, mida ettevõtted saavad ära kasutada. Ta tõi välja kuus punkti, kuidas võita majanduslangusest.

1. Selleks et ellu jääda, on väga oluline, et ettevõttel oleks oma tegevuses fookus. Tuleb keskenduda põhitegevusalale, milles on konkurentsieelis või mis praegu kõige väiksemat kahjumit teenib. Mis ei ole põhitegevusala, sellest tuleb vabaneda.

On tendents, et Eesti ettevõtjad ei ole just turunduses ja müügis eriti tugevad, aga see on iga äri aluseks. Eriti majanduse languse ajal tuleb aru saada klientide vajadustest ja säilitada kliendiga head suhted. Igal ettevõttel on praegu erinevad probleemid, aga mitte kunagi ärge tegelege oma probleemiga klientide arvelt.

2. Kulude kontroll on küll väga ebameeldiv väljend, sest lihtne on kulutada, kasvada, investeerida, aga väga raske on teha otsuseid, mis teevad inimestele haiget, neid koondada, palka vähendada. Kuid peate seda tegema – ja taolisi otsuseid ei tohi edasi lükata – peab tegema kohe. Me ei oska ennustada, millal hakkavad ajad paremaks minema, aga iga ettevõte peaks suutma 10-20% oma kulusid vähendada, mis ei mõjutaks ettevõte efektiivsust.

Samas on oluline väärtustada põhitöötajaid. Neile tuleb näidata eeskuju, tuleb selgitada, milles on probleem, kuidas töötaja saab kaasa aidata kulude kokkuhoiule, muretseda näiteks odavam auto, vähendada komandeerimiskulusid.

3. Likviidsus on väga oluline. Kui on võimalik, siis tuleb luua sularaha reserv. Kui raha väljavool on suurem kui sissevool, siis tuleb seda muuta. Näiteks müüa vara kui võimalik. Isegi kui praegu näete, et sularaha käive on positiivne, siis olukord võib muutuda, aga reserv peaks olema. Vanadel aegadel ei olnud probleemi, läksid panka, aga praegu ei saa nii enam.

4. Hoia pangaga suhted. Me peame aru saama, et ka pankadel on keerulised ajad nagu kõikidel teistel ettevõtjatel. Me ei saa eeldada, et pangad käituksid teistmoodi kui teised, üritage neid mõista. Peame tegema koostööd. Pank aitab teid, kui ise ennast aitate.

5. Töötajad on kõige olulisem vara ja seepärast tuleb neid motiveerida. Inimesed soovivad rasketele aegadel selgeid eesmärke. Kuidas neid saavutada, peab olema visioon, et asjad hakkaksid paremuse poole liikuma. Tehke kõigile töötajatele selgeks, mis on eesmärk.

6. Kui on piisavalt vaba raha, pole võlgu ja saad kulutada, siis on hea seda teha, sest praegu on raha rohkem väärt. Kas osta konkurent, sõltub ettevõttest, aga kindlasti on kõige olulisem vara töötaja. Selle asemel, et palgata mõni ettevõte, palka hea töötaja! Kui ei ole otseseid viise, millele kulutada, siis ära niisama kuluta. Hoia seda, säästa, sest me ei tea, kaua halvad ajad kestavad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. January 2009, 17:00
Otsi:

Ava täpsem otsing